СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ У ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31732/2708-339X-2023-08-51-56

Ключові слова:

місцеве самоврядування, місцеве самоврядування у Великобританії, ґенеза самоврядування, англо-американська правова система.

Анотація

Наукова стаття, присвячена питанню становленню та розвитку місцевого самоврядування в зарубіжних країнах, розкриває основні питання ґенези місцевого самоврядування у країнах англо-американської системи права. У статті наводяться питання становлення місцевого самоврядування у Великобританії та основи закономірного законодавчого регулювання місцевого самоврядування. У статті розкрито питання північнонімецького об’єднання міст, в рамках якого поступово набувалися політичні права, в тому числі право приймати ключові, обов’язкові для виконання рішення на з’їздах представників ганзейських міст. Стаття містить інформацію щодо міського самоврядування Франції, яке було створено в результаті комунальної революції, під час якої місцеві громади вибороли свої свободи від королівської та сеньйоріальної влади. У науковій статті визначено, що інститути місцевого самоврядування європейських країн представляють практично весь спектр моделей організації та регулювання життя й діяльності місцевих громад. Досліджено, що кожна з європейських країн так чи інакше дотримувалася загальноєвропейських імперативів культури і традицій, що згодом забезпечило європейську ідентичність в організації муніципального управління і знайшло вираження у прийнятті в 1985 році Європейської хартії про місцеве самоврядування, яка закріпила загальні принципи формування місцевого самоврядування в Європі. Охарактеризовано, що теорія фактичного представництва, згідно з якою члени парламенту представляють всю націю, незалежно від місця обрання, оформилася в XVIII столітті та належала англійському праву. Наведено особливості англійського самоврядування в XIX ст., яке полягало в тому, що місцеве самоврядування виступало другорядною системою по відношенню до парламентського самоврядування, тому зміни в місцевому управлінні йшли за трансформацією політичних інститутів і змінами в розстановці політичних сил у парламенті; а демократизація виборчого права сприяла формуванню місцевого самоврядування. Констатовано, що розвиток та становлення місцевого самоврядування Великобританії відбувався схоже на український розвиток, підставою відмінностей є віднесення України до країн континентальної системи права, а Великобританії – до країн англо-американської правової системи. 

Біографії авторів

О.М. Биков , Університет «КРОК»

доктор юридичних наук, старший науковий співробітник,

В.Б. Скоморовський , Університет «КРОК»

доктор юридичних наук, професор

Посилання

Батанов О. Політико-правові засади децентралізації публічної влади в зарубіжних країнах у контексті муніципальної реформи в Україні / О. Батанов // Юридичний вісник. 2014. №4. С.25-33.

Зарубіжний досвід організації роботи місцевої влади: [монографія] / М.О.Пухтинський, П.В.Ворона, О.В.Власенко та ін. / За заг. ред. П.В.Ворони. – Х.: Вид-во ХарРІ НАДУ «Магістр», 2009. 280 с.

Hamburger J. James Mill on Universal Suffrage and the Middle Class // Journal of Politics. 1962. Vol. 24. P. 167-190.

Джеремі Бентам. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/.

Taine H. Notes sur l’Angleterre. P., 1872. Zeldin Th. English Ideals in French Politics during the Nineteenth Century // The Historical Journal. 1959. Vol. 2. N 1. P. 40-58.

Karn N. Centralism and Local Government in Medieval England: Constitutional History and Assembly Politics, 950-1300. History Compass. 2012. 10. P. 742-751.

Зарубіжний досвід організації роботи місцевої влади: [монографія] / М.О.Пухтинський, П.В.Ворона, О.В.Власенко та ін. / За заг. ред. П.В.Ворони. – Х.: Вид-во ХарРІ НАДУ «Магістр», 2009. 280 с.

Gneist H.R.H.F. von. Adel und Ritterschaft in England. Berlin, 1853; Ibid. Das heutige englische Verfassungs- und Verwaltungsrecht. Berlin, 1857-1863; Ibid. Geschichte der englischen Communalverfassung. Berlin, 1863; Ibid. Verwaltung, Justiz. Rechtsweg, Staatsverwaltung und Selbsverwaltung nach englischen und deutschen Verhältnissen. Berlin, 1869.

Мішина Н.В. Деякі особливості муніципального управління в Лондоні. Актуальні проблеми держави і права: Збірник наук. праць. Вип. 22. Одеса : Юридична література, 2004. С. 229-233.

Аналiтичний матеріал. Місцеве самоврядування у Федеративній Республіці Німеччини. Огляд. URL: http://lib.rada.gov.ua/LibRada/static/LIBRARY/catalog/analit/deu006.txt

Яцунська О.О. Огляд системи місцевого самоврядування Франції / О.О. Яцунська // Наукові праці. – Миколаїв : МФ НаУКМА, 1998. Т. 1. 1998. С. 61-64.

Мішина Н.В. Деякі особливості муніципального управління в Лондоні. Актуальні проблеми держави і права: Збірник наук. праць. Вип. 22. Одеса : Юридична література, 2004. С. 229–233.

Зарубіжний досвід організації роботи місцевої влади: [монографія] / М.О.Пухтинський, П.В.Ворона, О.В.Власенко та ін. / За заг. ред. П.В.Ворони. – Х.: Вид-во ХарРІ НАДУ «Магістр», 2009. 280 с.

Downloads

Опубліковано

2023-07-14

Як цитувати

Биков , О., & Скоморовський , В. (2023). СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ У ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ . Legal Bulletin, 51–56. https://doi.org/10.31732/2708-339X-2023-08-51-56

Номер

Розділ

Розділ II. ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО І ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕС

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають