ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВА ПАРАДИГМА ВДОСКОНАЛЕННЯ ВЗАЄМОДІЇ ДВОХСТОРОННІХ ВІДНОСИН УКРАЇНА-КАНАДА: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31732/2708-339X-2023-10-75-84

Ключові слова:

Україно-канадське партнерство, міжнародна взаємодія, двосторонні відносини, міжнародне співробітництво, теоретико-правовий аналіз

Анотація

Сьогодні Україна і Канада є небайдужі країни один до одного. Їх єднають давні зв’язки української діаспори, що мають стійке історичне коріння і включають співпрацю на державному і громадському рівнях. Українство Канади упродовж століть об’єднуючись і формуючись навколо українських культурних осередків, громадсько суспільних об’єднань відіграють значну роль у становленні і розвитку міждержавних партнерських відносин, двостороннього характеру, формуванні позитивного іміджу незалежної, самостійної Української держави, не тільки на теренах Канади, а й у світі. Формуючи динамічні позиції, завдячуючи міцним інституційним зв’язкам з державою Канада, їхню тривалу історичну, соціальну, культурну, економічну активність впродовж історії поколінь, їх позитив розвитку. Ці фактори досить значимі і виражено враховуються у Канаді, а для України вони є життєво необхідними, враховуючи актуальні проблеми і виклики сьогодення. Посилення позицій України на міжнародній арені, іміджу держави, отримання підтримки світового співтовариства, на шляху до вступу України до ЄС і НАТО, впровадження безвізового режиму з Канадою. Зрозуміло, що всі ці напрямки діяльності потребують чіткого нормативно-правового забезпечення на законодавчому рівні. Тривала історія взаємовідносин українства у Канаді має свою позитивну специфіку і мораль взаємопорозуміння. Перша хвиля імміграційних процесів українства до Канади зазначається з 1891 р. На сьогодні близько 1,36 млн (4 %) жителів Канади позиціонують себе українцями. Із середовища впливової української спільноти вийшли знакові авторитетні особи особистості, відомі світовій міжнародній громадськості, державницькому і політичному істеблішменту, що увійшли у вищі ешелони державної влади Канади і мають можливості відстоювання українських інтересів у різних сферах, включаючи безпекову і оборонну, соціальну і культурну, гуманітарну, економічно правову і т.п. Виклики ХХІ століття демонструють на світовій арені економічну нестабільність, низький рівень життя, примітивність медичного забезпечення здоров’я людства, смертельні пандемії світового масштабу, що мають досить сумнівний характер походження і відповідну направленість. Розв’язану жорстоку, антилюдську кровопролитну війну в Україні практично у центрі Європи, що демонстративно переростає у світову, загрожуючи людству повним знищенням, «ядерною зимою». Масштабний міжнародний тероризм, війна в Ізраїлі, локальні регіональні військові конфлікти і т.п. І все це на фоні повної імпотентності ООН, міжнародних безпекових інституцій, подвійних політичних стандартів власної вигоди. На нашу думку, вищеокреслене повинно викликати необхідність налаштування трансформації двосторонньої співпраці України і Канади.

Біографія автора

Гнілуша С.І., ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК»

аспірант кафедри теорії та історії держави і права

Посилання

Антонюк О. Українці в світі. Політика і час. 1993. № 5. С. 25.

Артьомов І. Концепції міжнародних відносин у глобальному вимірі сучасності інтеграційний аспект. Геополітика Україна: історія і сучасність. Збірник наукових праць. 2012. №7. С. 10-36.

Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 липня 2021 року «Про Стратегію зовнішньополітичної діяльності України»: Указ Президента України №448/2021. URL: https://www.president.gov.ua/ documents/ 4482021-40017 (дата звернення 10.10.2023 року).

Цепенда І., Статкевич М. НАТО – ключова платформа українсько-канадської безпекової кооперації. Історико-політичні проблеми сучасного світу. 2021. №44. С. 45-51.

Кондакова Т. Дослідження видів впливу української діаспори, оцінка конкретних прикладів та їх характеристика в аспекті сучасних потреб України. Наукові записки Національного університету «Острозька академія», серія «Історичні науки». № 31. 2020. С. 24-31.

Марущенко М. Медико-соціальні аспекти підтримки України міжнародним співтовариством на тлі збройної агресії Росії. Українознавчий альманах. №31. С. 100-106.

Богданова В. Принципи особливого партнерства та ролі діаспори в українсько-канадському співробітництві. Науковий вісник Дипломатичної академії України. 2003. №9. С. 74-85.

Макар В. Ю. Формування, розвиток і перспективи двосторонніх відносин України та Канади: дисертація на здобуття наукового ступеня доктора політичних наук за спеціальністю 23.00.04 / Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Міністерство освіти і науки України, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Міністерство освіти і науки України, Київ, 2021. 498 с.

Гнілуша С. І. Перспективи розвитку канадсько-українських партнерських відносин на сучасному етапі. Juris Europensis Scientia. 2023. №3. С. 3-6.

Downloads

Опубліковано

2023-12-21

Як цитувати

Гнілуша С.І. (2023). ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВА ПАРАДИГМА ВДОСКОНАЛЕННЯ ВЗАЄМОДІЇ ДВОХСТОРОННІХ ВІДНОСИН УКРАЇНА-КАНАДА: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА. Legal Bulletin, 76–87. https://doi.org/10.31732/2708-339X-2023-10-75-84

Номер

Розділ

Розділ I. ТЕОРІЯ ТА ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА