ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ВЛАСНОСТІ В УКРАЇНІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31732/2708-339X-2022-05-40-46

Ключові слова:

власність, державна власність, влада, регулювання

Анотація

У статті розглянуто низку особливостей взаємодії влади і власності в Україні: стійке домінування влади над власністю на всіх рівнях їх взаємодії, спадкоємність взаємодії влади та власності стосовно колишньої системи господарювання. Загальні наслідки незавершеного процесу приватизації й  несформованих соціальних відносин власності. Необхідність провести приватизацію державної власності на засадах ринкової конкуренції та з метою формування ефективного власника. Деолігархізація власності на користь держави, оскільки на сьогодні така власність є не просто монополістичною, але й має компрадорське спрямування і тому не тільки не працює на зростання національного капіталу, але й сприяє підтримці  економіки та збройних сил агресора. Обгрунтовано позицію щодо необхідності регулювання відносин власності. Запропоновано рекомендації щодо перспектив розвитку права власності в Україні. Також необхідно провести приватизацію державної власності на засадах ринкової конкуренції і з метою формування ефективного власника. Низка інших завдань має як політичне, правове, так й економіко-регулятивне спрямування. Сучасний стан розвитку України характеризується як незавершений процес трансформації всіх сфер суспільства, перехід від радянських атрибутів загальнодержавної власності, командно-авторитарної форми управління тощо до  сучасних  стандартів ринкової економіки та демократичних засад організації суспільних відносин. Масштаби і глибина модернізації вимагають відповідного якісного наповнення постановки завдань, прийняття кардинальних рішень та формування дієвих чинників розвитку. До останніх належить соціальний інститут приватної власності, що виконує  низку  надважливих функцій у сучасному суспільстві. Актуальність розгляду соціального інституту приватної власності зумовлена його проблемним становленням в Україні, що проявляється, зокрема, в таких ознаках, як: домінування державної власності в радянському минулому; незавершеність процесу приватизації; монополізація власності й відсутність ринкових умов зміни власників; непослідовність влади у визначенні перспектив розвитку приватної власності; наростаюча криміналізація сфери приватного права; низький рівень розкриття змісту цього інституту в науковій та публіцистичній літературі. Практичний аспект проблеми доповнюється відповідним недостатнім рівнем політичного усвідомлення значення цього інституту для вирішення назрілих проблем України. Зокрема  й  того  аспекту, що для формування сприятливого інвестиційного клімату та підтримки інвестиційної активності потрібно забезпечити ефективний захист права приватної власності.

Біографії авторів

В.К. Гіжевський, ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК»

кандидат юридичних наук, професор, професор кафедри державно-правових дисциплін

Д.В. Громей, ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК»

здобувач ступеня вищої освіти «магістр»

Посилання

Конституція України. URL: https://liga.zakon.search.liga.zakon.ua (дата звернення 02.01.2021).

Цивільний кодекс України від 16.01.2003 No 435-IV. URL: http://zakon.rada.gov.ua (дата звернення

01.2021).

Маркс К. Нищета философии. Ответ на «Философию нищеты» г-Ha Прудона.

Москва : Политиздат, 1987. 151 с.

Покровский И. А. Основные проблемы гражданского права. 6-е изд., стереот. Москва: Статут, 2013. 351 с.

Шершеневич Г. Ф. Учебник русского гражданского права. Москва: «СПАРК», 1995. 556 с.

Пацурківський Ю. П. Основні підходи до визначення поняття та природи власності в цивільних

правовідносинах. Науковий вісник Чернівецького університету. 2013. Вип. 682 (Правознавство). С. 59-64.

Шевченко Я. М. Питання права власності (коментар до Конституції України). Кодифікація приватного (цивільного) права України / за ред. А. Довгерта. Київ, 2000. 179 с.

Домашенко М. В., Рубаник В. Є. Власність і право власності: нариси з історії,філос., теорії і

практики регулювання відносин власності в Україні. Харків: Факт, 2002. 64 с.

Дзера А. В. Институт права собственности по новому гражданскому законодательству Украины и европейские стандарты по охране права собственности. Альманах цивилистики: Сб. ст. Вып. 1 / Под ред. Р. А. Майданика. Киев: Всеукраинская ассоциация издателей «Правова єдність» 2008. С. 93-94.

Downloads

Опубліковано

2022-10-27

Як цитувати

Гіжевський, В., & Громей, Д. (2022). ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ВЛАСНОСТІ В УКРАЇНІ. Legal Bulletin, 40–46. https://doi.org/10.31732/2708-339X-2022-05-40-46

Номер

Розділ

Розділ II. ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО І ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕС