ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ МЕДІАЦІЇ В УКРАЇНІ: НАУКОВІ РОЗРОБКИ ТА ПРАКТИЧНА РЕАЛІЗАЦІЯ

Автор(и)

Ключові слова:

медіація, управління врегулюванням конфлікту, управління спорами, проєкт закону, врегулювання спору за участю судді, досудова медіація, система медіації, модель медіації, quasi-медіаційні процедури, судова медіація, цивільний процес, господарський процес, адміністративне судочинство, міжнародні організації, сучасна історія, конфлікт

Анотація

Стаття присвячена дослідженню теоретико-правових поглядів на тенденції розвиту медіації в Україні. Здійснено огляд та аналіз руху і змін особливих видів вирішення спорів за участі третьої сторони, яка сприяє конфліктуючим сторонам у налаштуванні комунікації з метою самостійного досягнення ними оптимального рішення. Зазначений рух у філософському значенні можна називати розвитком, якщо він пов'язаний із переходом від однієї сутності до іншої, від старого до нового, за обов’язкової наявності нових характеристик або кількісних показників у наступного стану порівняно з попереднім. Проаналізовано наукові статті, в яких досліджувався стан розвитку медіації в Україні як у попередніх століттях на різних етапах становлення Української держави, так і в рамках сучасної історії України. Щодо історичної складової, досліджувалося питання прийнятності та властивості медіації в історичній традиції України з метою виявлення можливих історико-культурних, соціальних, ментальних перешкод для впровадження ефективної системи медіації в Україні. Досліджувалися зокрема згадки про медіацію чи процедури, що за сутністю відповідали цілям, завданням і принципам медіації. Окрему увагу сконцентровано на працях вітчизняних дослідників, які створювалися в межах останнього десятиліття. Проаналізовано стан законопроєктної роботи на червень 2020 року, зокрема щодо проходження проєктів законів, які мали б урегулювати медіацію в Україні, в межах сесій VI – IX скликань Верховної Ради України. Здійснено огляд окремих причин та факторів, що обумовили існуючий стан законодавчого регулювання медіації іquasi-медіаційних процедур, у тому числі досліджено вплив міжнародних організації, міждержавного співробітництва на заходи, спрямовані на становлення медіації в Україні в її сучасному розумінні, зокрема через підготовку фахівців судової гілки влади. Проаналізовано існуючий стан нормативно-правового регулювання quasi-медіаційних процедур, судової медіації. Підсумовано теоретичні висновки щодо ефективної системи медіації в Україні, її порівняння з теперішньою системою медіації. Запропоновано конкретні заходи, втілення яких допоможе трансформувати існуючу систему медіації на більш ефективну для України

Біографії авторів

Ігор Заверуха, Голова адвокатського об'єднання "LawCoPartners"

адвокат, здобувач вищої освіти ступеня «магістр», ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК», БІЗНЕС-ШКОЛА “КРОК”

Оксана Сєдашова, ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК»

кандидат педагогічних наук, доцент БІЗНЕС-ШКОЛИ«КРОК»

Посилання

Конституція України. [Електронний ресурс]. URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96- %D0%B2%D1%80#Text(дата звернення: 22.08.2020).

Про адвокатуру та адвокатську діяльність: Закон України від 05.07.2012 No 5076-VI. -[Електронний ресурс]. -URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5076-17#Text(дата звернення: 22.08.2020).

Державний стандарт соціальної послуги посередництва (медіації), затверджений наказом Міністерства соціальної політики України від 17.08.2016 No 892. -[Електронний ресурс]. -URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1243-16#n13 (дата звернення: 22.08.2020).

Про безоплатну правову допомогу: Закон України від 02 червня 2011 р. No 3460-VI. - [Електронний ресурс]. -URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3460-17#Text (дата звернення: 22.08.2020).

Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення: Закон України від 14. 08.2014 р. No 1702-VII. - [Електронний ресурс]. -URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/361-20#Text(дата звернення: 22.08.2020).

Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 4.03.2013 р. No 130. - [Електронний ресурс]. -URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/130- 2013-%D0%BF#n9 (дата звернення: 22.08.2020).

Гвоздій В. Фінансовий моніторинг в адвокатській діяльності. Національна асоціація адвокатів України. - [Електронний ресурс]. -URL: https://unba.org.ua/publications/3342-finansovij-monitoring-v-advokats-kij-diyal- nosti.html (дата звернення: 22. 08.2020).

Медіація у професійній діяльності юриста : підручник / авт. кол.:Т. Білик, Р. Гаврилюк, І. Городиський [та ін.] ; за ред. Н. Крестовської, Л. Романадзе. - Одеса : Екологія, 2019. 456 с.

Яновська О. Особливості участі адвоката у процедурі медіації. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Юридичні науки. 1 (99)/2014. С. 21-24.

Поліщук В. Що адвокату потрібно знати про медіацію? Національна асоціація адвокатів України.URL: https://www.hsa.org.ua/blog/shho-advokatu-potribno-znaty-pro-mediatsiyu/ (дата звернення: 22.08.2020).

Горецький О. Адвокат-медіатор: коли виникає конфлікт інтересів? Юридична газета. No 9 (715). - [Електронний ресурс]. -URL: https://yur-gazeta.com/publications/practice/mizhnarodniy-arbitrazh-ta- adr/advokatmediator-koli-vinikae-konflikt-interesiv.html(дата звернення: 22.08.2020)

Downloads

Опубліковано

2020-02-06

Як цитувати

Заверуха, І., & Сєдашова, О. (2020). ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ МЕДІАЦІЇ В УКРАЇНІ: НАУКОВІ РОЗРОБКИ ТА ПРАКТИЧНА РЕАЛІЗАЦІЯ. Legal Bulletin, 36–42. вилучено із https://lbku.krok.edu.ua/index.php/legal-bulletin/article/view/282

Номер

Розділ

Розділ I. ТЕОРІЯ ТА ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають