СУЧАСНІ ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ МЕДІАЦІЇ У ПРОЦЕСІ ЗДІЙСНЕННЯ АДВОКАТАМИ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ

Автор(и)

Ключові слова:

розвиток медіації, роль адвокатів, вплив адвокатів на розвиток медіації, стейкхолдери, альтернативне вирішення суперечок.

Анотація

Альтернативне врегулювання спорів (АВС) - це група процесів, за допомогою яких вирішуються суперечки і конфлікти без звернення до формальної системи судочинства. До них відносяться: переговори, арбітраж та медіація. Медіація — альтернативний метод вирішення суперечок із залученням нейтральної третьої особи — медіатора. Медіація успішно використовується у багатьох країнах Європи й зарекомендувала себе як ефективний метод урегулювання суперечок. Проте кожна країна пройшла свій автентичний шлях до впровадження і популяризації медіації. Попри те, що медіація в Україні існує вже понад двадцять років, ми залишаємося на початку шляху розвитку та впровадження цього альтернативного методу вирішення спорів. Медіація досі не стала загальноприйнятим методом урегулювання конфліктів у нашому суспільстві, більше того, деякі учасники конфліктів не знають про існування такого методу або ж мають помилкове бачення щодо того, де й коли можна застосовувати медіацію. Як і багато країн, в яких медіація вже є обов’язковою процедурою перед зверненням до суду, Україна зіткнулася з чималою кількістю проблем у процесі впровадження цього альтернативного методу врегулювання конфліктів. Дослідження цих проблем та перешкод, що стоять на шляху імплементації медіації в Україні, сприятимуть її швидкому впровадженню. Всебічне й глибоке вивчення всіх позитивних і негативних факторів, які супроводжували впровадження альтернативних методів вирішення суперечок в інших країнах, дозволить уникнути помилок, посилити позитивні боки та вплинути на негативні фактори. Однією з умов успішного розвитку медіації є широка співпраця з усіма зацікавленими сторонами — так званими стейкхолдерами. Стаття присвячена дослідженню впливу адвокатів і спільноти правників на розвиток та впровадження медіації в Україні. Розглянуто, яку роль відіграють адвокати в розвитку й функціонуванні медіації в інших країнах. Висвітлено роль адвокатів у процесі медіації. Обґрунтовано необхідність подальших досліджень у цій сфері

Біографії авторів

Інна Доляновська, ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК»

кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри державно-правових дисциплін

Ольга Походжай, ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК»

здобувач вищої освіти ступеня магістр

Посилання

Конвенція ООН "Про міжнародні URL:https://www.singaporeconvention.org/convention/the-convention-text/ . (дата звернення 24.08.2020)

Леко Б., Чуйко Г. Медіація: підручник. Чернівці. 2011. 464 с.

Ясиновський І. Г. Проблеми впровадження та проведення медіації в Україні. Актуальні проблеми

політики. 2015. Вип.55. С.260-267.

Кравчук М. В. Теорія держави і права (опорні конспекти): навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. Вид. 3- є, змін. й доп. / М. В. Кравчук. Київ: Алерта, 2014. 608 с.

Подковенко Т. О. Медіація як один з альтернативних способів розв’язання конфліктів. Держава і право. Юридичні і політичні науки. 2009. Вип. 45. С. 31-38.

Кисельова Т. Інтеграція медіації в судову систему України. Програмний документ. У рамках проекту Ради Європи “Підтримка впровадженню судовлї реформи в Україні”. Київ, 2017. URL: https://rm.coe.int/kyselova-t-mediation-integartion-ukr-new-31-07-2017/168075c1e7 (дата звернення 24.08.2020)

Єфименко М. Ю. Роль адвоката в процесі медіації. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Сер.: Юриспруденція. 2015. No13. Т. 2. С. 25-27.

Понасюк А. М. Участие адвоката в урегулировании юридических споров посредством медиации: дис.канд. юр. наук: спец.12.00.11 - Судебная власть, прокурокский надзор, организация правоохранительной деятельности. Российская академия адвокатуры и нотариата (институт). Москва, 2011. 269 с.

Алеш Залар. Комплексний аналіз поточного контексту, бар'єрів та можливостей для розвитку медіації з рекомендаціями щодо розвитку та впровадження медіації в Україні. Програма реформування сектору юстиції “Нове Правосуддя”. USAID.2019. URL:https://newjustice.org.ua/wp-content/uploads/2019/11/New-Justice_ Comprehensive_ Analyses_ on_-Mediation_ for_Ukraine_Ales_Zalar_UKR.pdf (дата звернення 25.08.2020)

Бабат О. І. Медіація в Україні. Матеріали Міжнародної Конференції «Держава, регіони, підприємництво: інформаційні, суспільно-правові, соціально-економічні аспекти розвитку». 2019. С. 48-51.

Медіація у професійній діяльності юриста : підручник / Т. Білик та ін.; за ред. Н. Крестовської, Л. Романадзе. Одеса, 2019. 456 с.

Downloads

Опубліковано

2020-02-06

Як цитувати

Доляновська, І., & Походжай, О. (2020). СУЧАСНІ ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ МЕДІАЦІЇ У ПРОЦЕСІ ЗДІЙСНЕННЯ АДВОКАТАМИ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ. Legal Bulletin, 20–27. вилучено із https://lbku.krok.edu.ua/index.php/legal-bulletin/article/view/280

Номер

Розділ

Розділ I. ТЕОРІЯ ТА ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА