ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ ПОВОДЖЕННЯ Й ТРИМАННЯ ЗАСУДЖЕНИХ

Автор(и)

Ключові слова:

міжнародні нормативно-правові акти, Мінімальні стандартні правила поводження з в’язнями, Європейські пенітенціарні правила, Токійські правила, Пекінські правила, установи виконання покарань, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

Анотація

У статті наведено теоретикоправовий аналіз міжнародних стандартів поводження й тримання засуджених,визначені питання, пов’язані із захистом прав таких осіб, шляхів упровадження у національне законодавство норм міжнародно-правових актів, які закріплюють права і свободи людини. Зосереджено увагу на мінімальних стандартах поводження з в’язнями, Європейських пенітенціарних правилах, Токійських та Пекінських правилах, оскільки одним із напрямів міжнародної правозастосовної діяльності є розробка і прийняття міжнародно-правових актів, що суттєво впливають на систему органів виконання кримінальних покарань. Основним критерієм для запровадження в дію цих міжнародно-правових актів стало дотримання прав людини у контексті щодо поводження із засудженими особами в органах та кримінально- виконавчих установах. У зв’язку з цим перед кримінально-виконавчою системою постало питання щодо забезпечення її ефективності шляхом спрямування діяльності у руслі відповідності міжнародним стандартам і правилам. У статті визначено класифікацію міжнародно-правових стандартів та зосереджено увагу на стандартах загального характеру і стандартах спеціального характеру. Аналіз цих стандартних правил свідчить, що вони мають на меті запропонувати свої рекомендації щодо створення у країнах мінімальних загальновизнаних гуманних умов поводження та тримання позбавлених волі осіб, щоб забезпечити повагу до людської гідності й усебічного дотримання прав людини на всіх етапах кримінального судочинства. Водночас, окреслено проблеми та системні порушення прав людини у місцях несвободи, які зазначені у щорічній доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини й громадянина в Україні за 2019 рік. Сьогодні пріоритетами у сфері виконання покарань мають стати: забезпечення прав людини, дотримання мінімальних стандартних правил щодо поводження і тримання засуджених осіб, підвищення ефективності діяльності органів кримінально-виконавчої спрямованості.

Біографії авторів

Микола Міщук, ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК»

заслужений юрист України, кандидат юридичних наук, доцент кафедри державно-правових дисциплін

Світлана Бєліков, Київський університет туризму, економіки і права

доцент кафедри загальноюридичних дисциплін, цивільного права та правового забезпечення туризму,кандидат юридичних наук

Посилання

Кирилюк В.А., Стеблинська О.С. Імплементація міжнародних стандартів щодо забезпечення прав засуджених у діяльності органів та установ виконання покарань. Альманах права. 2017. Вип. 8. С. 323-327.

Почанська О. Основні форми використання міжнародно-правових стандартів у сфері забезпечення прав осіб, засуджених до позбавлення волі в Україні.Науковий вісник публічного та приватного права. 2018. Вип. 1. Том. 2. С. 166-172. URL: http://www.nvppp.in.ua/vip/2018/1/tom_2/34.pdf (дата звернення 08.08.2020).

Мінімальні стандартні правила поводження з в’язнями від 30.08.1955 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_212#Text (дата звернення 08.08. 2020).

Рябих Н.В. Міжнародно-правові стандарти у галузі захисту прав осіб, засуджених до позбавлення волі.Форум права. 2016. No 2. С. 175–179. URL:https://nbuv.gov.ua/UJRN/FP(дата звернення 08.08.2020).

Європейські пенітенціарні правила, затверджені Комітетом міністрів РЄ (1987 р.). URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_032#Text (дата звернення 08.08.2020).

Мінімальні стандартні правила ООН відносно заходів, не пов’язаних з тюремним ув’язненням («Токійські правила») від 14 грудня 1990 року. URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_907#Text (дата звернення 19.11.2020).

Мінімальні стандартні правила ООН, які стосуються відправлення правосуддя у відношенні неповнолітніх («Пекінські правила») від 29 листопада 1985 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_211#Text (дата звернення 19.11.2020).

Щорічна доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні за 2019 рік. URL:

http://ombudsman.gov.ua/ (дата звернення 22.11.2020). С. 137, 156.

Downloads

Опубліковано

2020-02-06

Як цитувати

Міщук, М., & Бєліков, С. (2020). ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ ПОВОДЖЕННЯ Й ТРИМАННЯ ЗАСУДЖЕНИХ. Legal Bulletin, 106–114. вилучено із https://lbku.krok.edu.ua/index.php/legal-bulletin/article/view/295

Номер

Розділ

Розділ IV. КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО ТА КРИМІНОЛОГІЯ