МІЖНАРОДНИЙ І ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД ІЗ ЗАСТОСУВАННЯ МЕДІАЦІЇ ЯК ОДНОГО З ІНСТРУМЕНТІВ ВИРІШЕННЯ КОРПОРАТИВНИХ СПОРІВ

Автор(и)

Ключові слова:

медіатор, корпоративний спір (конфлікт), медіація, сторони корпоративного спору, медіаційна угода

Анотація

Економічні, як і суспільні відносини, встановлюються між людьми й ґрунтуються на індивідуальних життєвих принципах, особистісних характеристиках тощо. Процес виникнення та функціонування корпоративних відносин повномірно вкладається в наведений вище порядок з певними застереженнями щодо участі в розпоряджанні майном і управлінні діяльністю суб’єкта господарювання, в якому статутний капітал складено з внесків його засновників.Первинним у такій ситуації необхідно розглядати управління (менеджмент) усією діяльністю суб’єкта корпоративного права, оскільки цей процес є сумарним виразником внутрішньої волі його засновників. Як засвідчує практика, початкові наміри засновників підприємства зі складеним капіталом не завжди витримують випробовування часом та амбіціями його учасників. Суб’єктивна оцінка свого внеску в розвиток підприємства з боку кожного з його учасників є природним середовищем для виникнення спорів з різних питань, пов’язаних з діяльністю такого суб’єкта господарювання. Саме в цьому ми вбачаємо природу корпоративного спору, який на первинних стадіях не втрачає здатності бути вирішеним без звернення до компетентних органів чи до суду.Проведений авторський економіко-правовий аналіз стану застосування позасудових форм урегулювання корпоративних спорів, насамперед медіації, засвідчив необхідність запровадження міжнародного досвіду до такої практики. Беручи до уваги міжнародну і європейську багаторічну історію супроводження перемовницькими інструментами корпоративних спорів, зазначаємо їх надзвичайно високу дієвість і запит у ділових колах. Наш висновок щодо доцільності впровадження такого інструменту, як медіація в корпоративний сектор економіки ґрунтується на тому, що в результаті його використання відбувається подвійний позитивний ефект: зберігаються доброзичливі партнерські відносини між учасниками підприємства зі складеним капіталом (виховне значення медіації) і продовжує, як правило, функціонувати суб’єкт господарювання, який ще донедавна перебував на межі закриття

Біографія автора

Мирослав Григорчук, ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК»

кандидат юридичних наук, доцент, кафедри державно-правових дисциплін

Посилання

Конституція України: Закон України від 28 червня 1996 р. № 254к/96-ВР URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show(дата звернення 23.08.2020)

Безхлібна Н. Медіація: європейський досвід і українські реалії. URL: https://yur- gazeta.com/publications/practice/inshe/mediaciya-evropeyskiy-dosvid-i-ukrayinski-realiyi.html (дата звернення 23.08.2020)

Терсіна О. Яка альтернатива суду в корпоративних спорах? URL:https://yur- gazeta.com/publications/practice/inshe/yaka-alternativa-sudu-v-korporativnih-sporah-.html (дата звернення 23.08.2020)

Ерік M. Рунессон, Mарі-Лоранс Гі. Медіація конфліктів і спорів у галузі корпоративного управління. Всесвітній форум з питань корпоративного управління. Фокус 4. 2007. 72 с.

Гайденко-Шер Н. И. Обязательная медиация: опит Канады. Третейский суд. 2012. № 1. С. 156-165.

Директива Європейського парламенту та Ради щодо деяких аспектів посередництва (медіації) у цивільних та комерційних справах від 21.05.2008 р. № 2008/52/ЄС.URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_a95#Text (дата звернення 23.08.2020)

Report from the commission to the European Parliament, the Council And the European economic and Social committee( on the application of Directive 2008/52/EC oftheEuropeanParliamentandoftheCounciloncertainaspectsofmediationincivilandcommercialmatters). URL: https://eur- lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52016DC0542&from=EN (дата звернення 23.08.2020)

Tampere European Council 15 and 16 October 1999 : Presidency Conclusions. URL : https://www.europarl.europa.eu/summits/tam_en. htm#a(дата звернення 23.08.2020)

Бучко В. Б. Доцільність та перспективи запровадження медіації в цивільному та господарському процесі України. - [Електронний ресурс]. URL : https://www.legalactivity.com.ua/index.php(дата звернення 23.08.2020)

Конвенція ООН «Про міжнародні угоди за результатами медіації» (United Nations Convention on International Settlement Agreements Resulting from Mediation). URL : https://www.asterslaw.com/ua/press_center/publications/singapore_convention_as_a_new_tool_in_international_trade( дата звернення 23.08.2020)

Україна підписала Сінгапурську Конвенцію, що спрощує виконання міжнародних угод, укладених за результатами медіації. URL:https://yur-gazeta.com/dumka-eksperta/ukrayina-pidpisala-singapursku-konvenciyu- shcho-sproshchue-vikonannya-mizhnarodnih-ugod-ukladenih-za.html(дата звернення 23.08.2020)

Йосипенко С. Медіація як спосіб вирішення корпоративних спорів. Юридичні науки. 2 (107). 2018. С. 35 - 39.

Downloads

Опубліковано

2020-02-06

Як цитувати

Григорчук, М. (2020). МІЖНАРОДНИЙ І ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД ІЗ ЗАСТОСУВАННЯ МЕДІАЦІЇ ЯК ОДНОГО З ІНСТРУМЕНТІВ ВИРІШЕННЯ КОРПОРАТИВНИХ СПОРІВ. Legal Bulletin, 58–65. вилучено із https://lbku.krok.edu.ua/index.php/legal-bulletin/article/view/286

Номер

Розділ

Розділ II. ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО І ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕС