Траєкторія Центральної та Східної Європи у 20–21 століттях: виклики процесу глобалізації, гібридні небезпеки (політичні та правові аспекти)

Автор(и)

Ключові слова:

глобалізація, Центральна та Східна Європа, стійкий розвиток, багатополярність, гібридна війна, тероризм

Анотація

Центральна та Східна Європа займають особливе місце у новому багатополярному світовому порядку, що формується під впливом Європейського Союзу, США, Китаю та Росії. Для розуміння європейської перспективи в міжнародному порядку, заснованому на правилах, слід обговорити геополітичну траєкторію регіону та його статус у міжнародному праві, враховуючи всю сукупність історичних, політичних, економічних та екологічних питань. Гібридний процес глобалізації включає розділення та збройні конфлікти, розпочаті заради далекосяжних глобальних інтересів. Центральна та Східна
Європа зараз, після початку російської агресії проти України, перетворюється на передову лінію конфлікту між глобальним Сходом та Заходом. Російський мілітаризм, передбачувано небезпечний і підступний, в пропаганді представляє свою активність як реакцію на мілітаризацію регіону силами НАТО. Анексія Криму, військове вторгнення на Східну Україну та гонка озброєнь – приклади російської імперіалістичної політики. Потрібна чітка стратегія та значущі трансформації для підготовки Центральної та Східної Європи до майбутніх викликів та загроз у проблемному геополітичному середовищі

Біографія автора

А. Й. Француз, Університет «КРОК»

Герой України, Заслужений юрист України, доктор юридичних наук, професор, професор кафедри державно-правових дисциплін.

Посилання

Вольф, Л. Відкриття Східної Європи: карта цивілізації в умах Просвітництва; Видавництво Стенфордського Університету, 1994. 287 с.

Тейлор, П.; Флінт, С. Політична географія: світова економіка, національні держави та місцевості; Прентайс Холл: Гарлоу, 2000.

Снайдер, Т. Криваві землі: Європа між Гітлером та Сталіним; Основні книги: НьюЙорк, 2012. 492 с.

Еплбаум, A. Чи існує ще Східна Європа? Перспектива, 20 березня 2013 року.

Горбулін, В. Світова гібридна війна: українська передова; Фоліо: Харків, 2017. 496 с.

Саква, Р. Назад до стінки: міфи та помилки, які знову поділяють Європу. Російська політика. 2016, 1 (1), 1–26.

Хіггінс, А. «Нова Берлінська стіна»: чому Україна є центральною у скандалі. Нью-Йорк Таймс, 27 вересня 2019 року.

Штефан Г.; Нерев В.; Траща Д.; Саліян Д.; Матак Л. «Соціальна трилема»: емпіричні дані з Центральної та Східної Європи. Стійкість. 2019, 11 (17), 4638.

Гі К.; Цао X. Прояви закономірностей та впливів у мережах прямих іноземних інвестицій між країнами в регіонах «Одного пояса, одного шляху». Стійкість. 2019, 11 (17), 4724.

Атлантична Рада. Чи повинні США озброювати Україну? Дебати [Відеофайл]. YouTube,

вересня 2017. URL: https://youtu.be/OFaI53PzfGk (дата звернення 12.02.2020)

Савранська С.; Блантон Т. Розширення НАТО: що почув Горбачов. Архів національної безпеки, 12 грудня 2017 року. URL: Https://nsarchive.gwu.edu/briefing-book/russia-programs/2017-12-12/nato-expansion-what-gorbachev-heard-western-leaders-early (датазвернення 12.02.2020)

Бергедорфський Круглий стіл. Кордони та горизонти ЄС: нові сусіди Україна, Білорусь та Молдова; Кюрбер-Штіфтунг: Гамбург, 2005.

Downloads

Опубліковано

2020-02-04

Як цитувати

Француз, А. Й. (2020). Траєкторія Центральної та Східної Європи у 20–21 століттях: виклики процесу глобалізації, гібридні небезпеки (політичні та правові аспекти). Правничий вісник Університету «КРОК», (38), 6–15. вилучено із https://lbku.krok.edu.ua/index.php/krok-university-law-journal/article/view/241

Номер

Розділ

Розділ I. ТЕОРІЯ ТА ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають