Ризики, які виикають в ході використання соціальних мереж в інтернеті: психологічний аспект

Автор(и)

Ключові слова:

психологічні ризики, соціальні мережі, комунікація в соцмережах, гаджетоманія, хікікоморі

Анотація

Стаття присвячена проблемі виявлення потенційних психологічних ризиків, які пов’язані із захопленням у суспільстві соціальними мережами і визначенню кола осіб, які найбільш уразливі до їх негативного впливу. У результаті аналізу останніх публікацій з проблеми безпечного використання мережі Інтернет розглядалися зроблено висновок, що ця проблема все ще недостатньо досліджена. Комунікація у соціальних мережах дозволяє вирішувати безліч проблем професійної та соціальної взаємодії, але в той же час, несе в собі й чисельні загрози психологічній безпеці особистості. Тому поряд з позитивними результатами використання соціальних мереж – зручність комунікації, швидкість, оперативний доступ до інформації, мобільність, – існують ризики, які в окремих випадках несуть загрози психологічному, психічному, соціальному і матеріальному благополуччю сучасної молоді. Звернуто увагу на той факт, що негативні ефекти від захоплення підлітками та молоддю соціальними мережами, варіюються від досить легких станів психологічного дискомфорту до важких психічних розладів. Зроблено спробу основні характеристики соцмереж і пов’язані з цим потенційні ризики розділити на низку категорій. Показано, що основні характеристики соціальних мереж і пов’язані з цим потенційні ризики можна розділити на низку категорій, зокрема спільноти розважального характеру, кібер-буллінгу, Інтернет-мобінгу, тролінгу, хакерінгу, хікікоморі, псевдо релігійні та навіть кібертерористичні спільноти. Зроблено висновки, що проблему безпеки у соціальних мережах не можна сприймати лише як проблему захисту персональних даних. Доведено, що забезпечення психологічної безпеки особистості в Інтернеті загалом,а у соціальних мережах зокрема – це комплексна проблема і на даному етапі її вирішення з’являється необхідність інтеграції зусиль всіх владних органів, освітніх, медичних та соціальних установ і, в першу чергу, психологів.

Біографії авторів

В. Ю. Артемов, Університет «КРОК»

Магістрант кафедри психології Університету «КРОК», доктор педагогічних наук, доцент.

О. В. Руснак, Університет «КРОК»

Кандидат юридичних наук.

В. М. Жалубак, Національна академія Служби безпеки України

Здобувач.

Посилання

Бабаева Ю.Д., Войскунский А.Е., Смыслова О.В. Интернет: воздействие на личность // Гуманитарные исследования в Интернете. Москва, 2000. 234 c.

Бондаренко С. В. Социальная структура виртуальных сетевых сообществ. Ростов-наДону: Издво Ростовского университета, 2004. 132 c.

.Белинская Е.П., Жичкина А.Е. Современные исследования виртуальной коммуникации: проблемы, гипотезы, результаты // Образование и информационная культура. Москва, 2000. 276 c.

Войскунский А.Е. Информационная безопасность: психологические аспекты. Национальный психологический журнал. 2010. C. 23-27.

Войскунский А. Е., Дорохова О. А. Становление кибер-этики: исторические основания и современные проблемы. Вопросы философии. 2010. C. 120-129.

Доронина О.В. Страх пред компьютером: природа, профилактика, преодоление. Вопросы психологии. 1993. C. 83-87.

Интернет-зависимость: психологическая природа и динамика развития / Под ред. А. Е. Войскунского. Москва, 2009. 378 c.

Мандель Б.Р. Гаджеты, Интернет, компьютер, телевизор, мобильный телефон – технологические аддикции переходят в наступление. Вестник практической психологии образования. Москва, 2013. C. 38-45.

Мустафьева Г.Н. Социальные аспекты Интернет-зависимости. Национальный психологический журнал. Москва, 2012. C. 69-72.

Смирнова В.Е. Истоки современной педоистерии. Вестник практической психологии образования. Москва, 2013. C. 101-107.

Филиппова С. А. Психологические риски современного киберпространства. Научнометодический электронный журнал «Концепт». Москва, 2014. Т. 20. С. 376–380. URL: http://e-koncept.ru/2014/54336.htm (дата звернення 12.01.2019).

Downloads

Опубліковано

2019-04-27

Як цитувати

Артемов, В. Ю., Руснак, О. В., & Жалубак, В. М. (2019). Ризики, які виикають в ході використання соціальних мереж в інтернеті: психологічний аспект. Правничий вісник Університету «КРОК», (34), 178–185. вилучено із https://lbku.krok.edu.ua/index.php/krok-university-law-journal/article/view/212

Номер

Розділ

Розділ V. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПСИХОЛОГІЇ