Психологічні особливості вибору партнера сучасною молоддю

Автор(и)

  • К. О. Кушніренко Київський національний торговельно-економічний університет https://orcid.org/0000-0003-3922-0388

Ключові слова:

сім’я, шлюб, партнер, студентська молодь, юнацтво, критерії вибору, психологічне сумісництво, теорії сім’ї

Анотація

Мета статті полягає у здійсненні теоретичного аналізу та проведенні емпіричного дослідження щодо проблеми вибору партнера сучасною молоддю. Для вирішення поставленої мети були використані наступні методи: аналіз наукової психологічної літератури, порівняння, узагальнення, систематизація отриманої інформації та її інтерпретація, спостереження, опитування, анкетування. Представлені основні проблеми сучасного стану інституту сім’ї в України. Розглянуті основні компоненти психологічної сумісності партнерів. У емпіричному дослідженні досліджувану вибірку складали 2 групи студентів першого та третього курсів навчання Київського національного торговельноекономічного університету, факультету економіки, менеджменту та психології. Загальна кількість досліджуваних складала 40 осіб, з них 13 хлопців та 27 дівчат. Дослідження проходило у 3 етапи. На першому етапі необхідно було виокремити по 10 характеристик для ідеального хлопця/дівчини. На другому етапі, через тиждень, знову було проведено опитування серед тих самих студентів, але необхідно було виокремити по 10 характеристик для ідеального/ї майбутнього/ї чоловіка/дружини. Дані характеристики необхідно
рангувати за порядком важливості (1 – найголовніша характеристика; 10 – мінімально важлива характеристика). На третьому етапі, нами був здійснений аналіз отриманих даних, підрахований відсоток спільних характеристик для дівчат та хлопців окремо. В тому числі, сформований загальний перелік характеристик популярного партнера у молоді, та у сімейному житті. Даний перелік формувався з урахуванням важливості та повторюваності тієї чи іншої ознаки. Для дівчат ідеальний чоловік описаний наступними характеристиками: почуття гумору, цілеспрямований, приємна зовнішність, розумний, вірний, мужній, добрий, турботливий, комунікабельний, хазяйновитий. В цей же час хлопці описують ідеальну дружину наступними ознаками: господарська, мотивуюча, з почуттям гумору, вірна, мудра, цікава, уважна, любляча, добра, красива. 

Біографія автора

К. О. Кушніренко, Київський національний торговельно-економічний університет

Кандидат психологічних наук, старший викладач кафедри психології.

Посилання

Андреева Т. В. Психология семьи / Т. В. Андреева. СПб. : Речь, 2007. 384 с.

Бондарчук О.І. Психологія сім’ї: Курс лекцій. / О.І. Бондарчук. Київ, 2010. 96 с.

Волков. Б. С. Психология юности и молодости: учебное пособие / Б. С. Волков. Мoсква: Трикса, 2006. 256 с.

Планування сім’ї: навч. посіб. / за ред. Н. Я. Жилки, І. Б. Вовк. Вид. 3-тє, допов. Київ, 2010. 300 с.

Потапчук Є.М. Кризи сімейного життя та як їх подолати: довідник сімейного психолога / Є.М. Потапчук. Хмельницький: ХНУ, 2014. 35 с.

Психологія сімейних взаємин: навч. пос. / М. С. Корольчук, П.П. Криворучко та інш.; за загал. ред. М. С. Корольчука. Київ: Ніка-Центр, 2010. 296 с.

Дослідження організації «громадський простір», 2016. URL: http://dsmsu.gov.ua/media/2016/11/03/24/Infografika_Doslidjennya.pdf (дата звернення 19.01.2019)

Downloads

Опубліковано

2019-04-27

Як цитувати

Кушніренко, К. О. (2019). Психологічні особливості вибору партнера сучасною молоддю. Правничий вісник Університету «КРОК», (34), 171–177. вилучено із https://lbku.krok.edu.ua/index.php/krok-university-law-journal/article/view/211

Номер

Розділ

Розділ V. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПСИХОЛОГІЇ