Перфекціонізм як проблема психології особистості

Автор(и)

  • О. В. Карпенко Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова https://orcid.org/0000-0002-0925-7852

Ключові слова:

особистість та перфекціонізм, структура перфекціонізму, типи перфекціонізму, вектори перфекціонізму

Анотація

Прагнення людини до досконалості в усьому психологи називають перфекціонізмом, що у перекладі з латини означає „довершеність”В принципі, перфекціонізм, в розумних межах, – прекрасна риса, а перфекціоністи – наполегливі й організовані люди. На них завжди можна покластися. Вони надійні, і якщо кажуть, що виконають завдання з максимальною якістю, то так воно й буде. Але як живеться самим перфекціоністам і тим, хто з ними поруч? Перфекціонізм шириться світом і з кожним роком молодшає. Перфекціонізм побудований на болісному парадоксі: прийняття помилок є необхідною частиною дорослішання та навчання. Він також пов’язаний із цілим списком психічних відхилень: депресією та тривожністю (навіть у дітей), завданням шкоди собі, соціальною та агорафобією, обсесивно-компульсивним розладом, анорексією, булімією та іншими розладами харчування, посттравматичним стресовим розладом. Більшість перфекціоністів так само вимогливі і до оточуючих, тож роблять заручниками свого перфекціонізму не лише себе, а й своїх близьких. Вони постійно шукають недоліки і намагаються виправити помилки всіх навколо себе. Особливо від батьків-перфекціоністів страждають діти. Взагалі, хоча, на думку фахівців, схильність до перфекціонзму може бути вродженою, найчастіше перфекціоністами роблять дітей занадто вимогливі батьки. Дитина старається робити все бездоганно, аби їм догодити, боїться, що її розлюблять, якщо вона не буде ідеальною, якщо у неї щось не вийде. Але ж дитині, та й людині будь-якого віку, потрібно надусе, щоби її любили не за якісь чесноти, успіхи і досягнення, а просто так, тому, що вона є вона. У даній статті автором розглядається явище перфекціонізму, структура та типи перфекціонізму, його вектори та, причини виникнення даного психічного явища.

Біографія автора

О. В. Карпенко, Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова

Аспірант кафедри психології та педагогіки.

Посилання

Адлер А. Практика и теория индивидуальной психологии. Мoсква: «Прогресс», 1997. 256 с.

Варваричева И.Я. Феномен прокрастинации: проблемы и перспективы исследования. Вопросы психологии. 2010. № 3. С. 121-130.

Гаранян Н. Г. Перфекционизм и враждебность как личностные факторы депрессивных и тревожных расстройств : дис. д-ра психол. наук : 19.00.04 / Московю госуд. ун-т. Москва, 2010. 429 с.

Грачева И.И. Уровень перфекционизма и содержание идеалов подростков. Психологические исследования личности: Сборник работ молодых ученых / oтв. ред. Е.А. Чудина. Москва, 2005. С. 16 – 36.

Данилевич Л. А. Перфекціонізм як особистісний чинник академічної обдарованості студентів : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. психол. наук: 19.00.01. Київ, 2010. 20 с.

Лоза О.О. Диференціація типів перфекціонізму. URL: https://goo.gl/Zm62tF (дата звернення: 15.08.2018).

Ильин Е.П. Работа и личность. Трудоголизм, перфекционизм, лень. СПб.: Питер, 2011. 224 с.

Сингаевская И. В. Проявление перфекционизма в разных возрастных периодах развития личности как фактор качества выполнения деятельности / И. В. Сингаевская, Л. А. Данилевич // Проблемы и перспективы развития экономики в ХХI веке. Кишинев: Слав. ун-т, 2013. С. 283–294.

Frost, R. (1990), «The dimension of perfectionism», Cognitive Therapy and Research, vol.

, pp. 449–468.

Hamachek, D. (1978), «Psychodynamics of normal and neurotic perfectionism», Psychology, vol.15, pp. 27–33.

Hewitt, P.L. (1989), «The Multidimensional Perfectionism Scale: Development and validation”, Canad. Psychol, vol. 30, pp. 103–109.

Downloads

Опубліковано

2019-04-27

Як цитувати

Карпенко, О. В. (2019). Перфекціонізм як проблема психології особистості. Правничий вісник Університету «КРОК», (34), 144–150. вилучено із https://lbku.krok.edu.ua/index.php/krok-university-law-journal/article/view/208

Номер

Розділ

Розділ V. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПСИХОЛОГІЇ