ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ ТА ІНСТИТУТУ ПРИВАТНИХ ВИКОНАВЦІВ В УКРАЇНІ

Автор(и)

Ключові слова:

Державна виконавча служба, інститут приватних виконавців, примусове виконання рішень.

Анотація

У статті авторами розглянуто діяльність Державної виконавчої служби та інституту приватних виконавців, їх схожі й відмінні риси. Досліджено історичний шлях до становлення нинішньої змішаної системи примусового виконання рішень. Звернено увагу на те, що діяльність Державної виконавчої служби, навіть з упровадженням інституту приватних виконавців, залишилася надмірно завантаженою у зв’язку з обмеженнями щодо рішень, які може виконувати приватний виконавець. Варто зауважити, що актуальність і своєчасність даної проблематики полягає в тому, що держава за такий проміжок часу (з 2016 року) досі не врівноважила повноваження між приватними виконавцями та державними. Було розглянуто схожі риси між двома системами, які виражаються в дотриманні принципів при здійсненні своєї діяльності, керуються одним основним завданням, також наявна ідентична діяльність при примусовому виконанні рішень, винесення постанов у Автоматизованій системі виконавчих проваджень, строках для прийняття рішень щодо виконавчого провадження, юридичної значущості щодо вимог та запитів. Акцентовано увагу на тому, що до причин низької ефективності діяльності системи органів примусового виконання судових рішень в Україні можна віднести й те, що за невеликий історичний проміжок свого становлення і розвитку вона зазнавала неодноразових змін правового статусу, що також не сприяло її загальному процвітанню. Встановлено різницю між Державною виконавчою службою та приватними виконавцями, яка визначається у вимогах для зайняття посади державного виконавця чи набуття статусу приватного виконавця, джерелах фінансування їхньої діяльності, виконанні рішень, які приватний виконавець виконувати не може. Приватний виконавець, на відміну від державного виконавця, не має статусу державного службовця, є суб’єктом незалежної професійної діяльності. За своєю природою його діяльність буде схожою з адвокатською або приватною нотаріальною практиками.

Біографії авторів

Вікторія Корольова, ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК»

к.ю.н., доцент, доцент кафедри державно-правових дисциплін

І.В, Христюк, ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК»

здобувач ступеня вищої освіти “магістр”

Посилання

Конституція України. Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996. No 30. Ст. 141.

Верба-Сидор О. Б. Інститут приватних виконавців в Україні: пропозиції щодо вдосконалення правового

регулювання. Науковий вісник ЛьвДУВС. 2016. No 1. С. 86–94.

Про стан виконання судових рішень в Україні: рекомендації парламентських слухань від 28 травня 2015 року URI: http://gska2.rada.gov.ua/zakon/skl7/5session/par_sl/sl2205113.htm (дата звернення 12.08.2020 року)

Кузьміна І. С. Місце приватних виконавців у системі суб’єктів виконавчого провадження. Порівняльно- аналітичне право. 2014. No 8. С. 143–146.

Про виконавче провадження : Закон України від 02 червня 2016 року. Відомості Верховної Ради України. 2016. No 30. Ст.542.

Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів : Закон України від 02 червня 2016 року. Відомості Верховної Ради України. 2016. No 29. Ст.535.

Про затвердження Інструкції з організації примусового виконання рішень : Наказ Міністерства юстиції України від 02 квітня 2012 року. Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 2 квітня 2012 р. за No 489/20802 8. Солонар А. В. До питання запровадження інституту приватних виконавців в Україні. Юридичний науковий електронний журнал. 2016. No 1. С. 58–65.

Волков А. Статус виконавця має бути єдиним, без поділу на державного чи приватного. URI: http://yurgazeta.com/interview/statusvikonavcya-maebuti-edinim-bez-podilu-na-derzhavnogo-chi-privatnogo.html (дата звернення 12.08.2020 року)

Авторгов А. «Частность» присяжных исполнителей будет лишь в способе финансирования. URI: http://jurliga.ligazakon.ua/blogs_article/417.htm (дата звернення 12.08.2020 року)

Сайко Л. Ю. Правові аспекти запровадження інституту приватних виконавців в Україні. Молодий вчений. 2015. No 5(20). С. 75–78.

Попов К. Новий погляд на реформу судоустрою: чи будуть в Україні приватні судові виконавці? Європейська правда. URI: https://www.eurointegration.com.ua/experts/2015/09/23/7038594 (дата звернення 12.08.2020 року)

Малишев Б. Приватні виконавці: нова юридична професія і головний засіб реформи системи виконавчого провадження. URL : http://bit.ly/2YG1ROD. (дата звернення 12.08.2020 року)

Downloads

Опубліковано

2020-02-06

Як цитувати

Корольова, В., & Христюк, І. (2020). ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ ТА ІНСТИТУТУ ПРИВАТНИХ ВИКОНАВЦІВ В УКРАЇНІ. Legal Bulletin, 91–98. вилучено із https://lbku.krok.edu.ua/index.php/legal-bulletin/article/view/292

Номер

Розділ

Розділ III. ТРУДОВЕ ПРАВО

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають