Механізм формування доходів державного бюджету України: правовий аспект

Автор(и)

  • І. О. Дишлева Інститут післядипломної освіти Київського національного університету імені Тараса Шевченка https://orcid.org/0000-0001-9875-158X

Ключові слова:

Державний бюджет, бюджетування, бюджетний механізм, розподільчі процеси, фінансові методи, грошові ресурси, процесуальні норми бюджетного права

Анотація

У статі здійснено теоретичне узагальнення і запропоновано вирішення актуальної наукової проблеми механізму формування доходів Державного бюджету України. Зокрема, досліджено фундаментальні положення світової думки і наукові напрацювання зарубіжних та вітчизняних науковців із проблем функціонування Державного бюджету та особливостей формування його доходів. Доходам державного бюджету як складовій фінансового забезпечення повноважень органів державної влади відведена провідна роль у наданні населенню суспільних послуг та в економічному й соціальному розвитку держави в цілому. Результати вивчення праць вітчизняних та зарубіжних науковців дають підстави констатувати значний інтерес до проблеми сутності та організації формування доходів державного бюджету. Ми поділяємо точку зору тих науковців, які пропонують розгляд дефініції «доходи державного бюджету» базувати на розподільчих і перерозподільчих процесах та пов’язати із дослідженням сутності бюджету. Зважаючи на вищевикладене, заслуговують на увагу наукові підходи до трактування зазначеного поняття за економічною сутністю, змістом, формою. Формування доходів державного бюджету охоплює планування показників доходів на першій та другій стадії бюджетного процесу та їх виконання і звітування про виконання на третій та четвертій стадії бюджетного процесу на державному рівні. Результативність зазначеного процесу великою мірою залежить від координації роботи численних суб’єктів, які беруть у ньому участь. Механізмом формування доходів бюджету як складової бюджетного механізму держави доцільно вважати сукупність фінансових методів, форм, інструментів і важелів, за допомогою яких забезпечується мобілізація доходів централізованого фонду грошових ресурсів держави внаслідок здійснення розподільчих і перерозподільних процесів відповідно до основних положень бюджетної стратегії і тактики розвитку держави. Механізм мобілізації доходів бюджету на практиці реалізується шляхом проведення бюджетних процедур на усіх стадіях бюджетного процесу. У його складі виділено податковий і неподатковий механізм мобілізації доходів бюджету, які здатні забезпечити закріплені та власні надходження бюджетів адміністративно-територіальних одиниць, а відтак – забезпечити виконання повноважень органами державної влади.

Біографія автора

І. О. Дишлева, Інститут післядипломної освіти Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Здобувач вищої освіти зі спеціальності «Право».

Посилання

Пасічник Ю. В. Бюджетна система України та зарубіжних країн: навчальний посібник. Київ: Знання-Прес, 2002. 495 с.

Бюджетний кодекс України : Закон України від 08 липня 2010 р № 2456-VІ. URL : zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2456-17. (дата звернення 1.11.2018)

Карлін М. І., Горбач Л. М., Новосад Л. Я. та ін. Державні фінанси в транзитивній економіці: навчальний посібник / за заг. ред. д. е. н., проф. Карліна М. І. Київ: Кондор, 2003. 220 с.

Василик О. Д., Павлюк К. В. Бюджетна система України: підручник. Київ: Центр навчальної літератури, 2004. 544 с.

Огонь Ц. Г. Доходи бюджету України: теорія і практика: монографія. Київ: Київ. нац. торг.-економ. ун-т, 2003. 580 с.

Романенко О. Р. Фінанси: підручник. Київ: Центр навчальної літератури, 2006. 312 с.

Сидор І. П. Податковий і неподатковий механізм наповнення місцевих бюджетів в Україні. Економіка. Фінанси. Право. 2017. № 9. С. 41–48.

Податковий кодекс України. Закон України від 2.12.2010 р. № 2755-VI. URL: zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?page=29&nreg=2755-17. (дата звернення 1.11.2018)

Фінансове право: навч. посіб. / за ред. М. П. Кучерявенка. Харків: Право, 2010. 288 с.

Downloads

Опубліковано

2019-04-27

Як цитувати

Дишлева, І. О. (2019). Механізм формування доходів державного бюджету України: правовий аспект. Правничий вісник Університету «КРОК», (34), 90–97. вилучено із https://lbku.krok.edu.ua/index.php/krok-university-law-journal/article/view/199

Номер

Розділ

Розділ III. ТРУДОВЕ ПРАВО