ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА МІЖНАРОДНОГО ТЕРОРИЗМУ В СИСТЕМІ ЗЛОЧИНІВ ПРОТИ ЛЮДСТВА - Француз А.Й.; Панкова А.Р. (Legal Bulletin, 2025)
Дана стаття присвячена основним аспектам виникнення міжнародного тероризму як злочин проти людства, що передбачає як фізичне насильство, так і психологічний вплив на велику кількість групу людей, країн або на світову спільноту. Також було розглянуто характеристики тероризму як злочин міжнародного характеру та признаки міжнародного тероризму у правовому статусі. У роботі використано загальнонаукові та спеціальні методи пізнання, зокрема: історичний метод, системний аналіз, порівняльно-правовий метод, статистичний метод, а також метод прогнозування. В першу чергу хочемо зазначити, що проведене дослідження історичних та правових аспектів розвитку міжнародного тероризму демонструє еволюцію цього явища від локальних проявів політичного насильства до глобальної загрози міжнародній безпеці. Історичний аналіз показує постійне ускладнення організаційних структур терористичних груп, вдосконалення методів їх діяльності та трансформацію ідеологічного обґрунтування терористичних актів. Особливу роль у цій еволюції відіграє технологічний прогрес, що надає терористичним організаціям нові можливості для проведення атак, координації діяльності та фінансування операцій. Глобалізація інформаційного простору та фінансової системи створила додаткові можливості для розширення масштабів терористичної діяльності та підвищення її ефективності. У роботі використано загальнонаукові та спеціальні методи пізнання, зокрема: історичний метод, системний аналіз, порівняльно-правовий метод, статистичний метод, а також метод прогнозування. Стаття демонструє, що правові стратегії протидії тероризму спрямовані на вдосконалення міжнародно-правової бази антитерористичної діяльності та гармонізацію національних законодавств. Міжнародні конвенції та протоколи встановлюють єдині стандарти криміналізації терористичної діяльності, регламентують процедури екстрадиції та механізми правової допомоги. Особлива увага приділяється розвитку правових механізмів захисту свідків, відшкодування шкоди жертвам тероризму та забезпечення справедливого судового розгляду терористичних справ. Міжнародні організації підтримують процес гармонізації антитерористичного законодавства через надання технічної допомоги, розробку модельних законів та проведення експертних консультацій.