БАНКІВСЬКА ТАЄМНИЦЯ: СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВА РОЗВИТКУ - Степаненко Н.В.; Шкляр К.О. (Legal Bulletin, 2025)
Стаття присвячена банківській таємниці, яка є важливим елементом фінансової системи, що забезпечує захист конфіденційної інформації клієнтів банків від несанкціонованого розголошення. У контексті глобалізації та цифровізації економіки виникає необхідність адаптації національного законодавства до нових викликів у сфері захисту персональних даних і фінансової інформації. Особливо важливим є забезпечення балансу між необхідністю гарантування конфіденційності та правами держави на здійснення фінансового моніторингу. Основним завданням національних законодавців є розробка ефективних механізмів, що враховують міжнародні стандарти і світовий досвід у сфері захисту банківської таємниці. Законодавча техніка повинна відповідати європейським та світовим стандартам, щоб уникнути розбіжностей в інтерпретації правових норм і забезпечити чітке розмежування між законним доступом до банківської інформації та порушенням прав клієнтів. Це передбачає необхідність системного підходу до регулювання даної сфери, в якому враховуються як внутрішні, так і зовнішні чинники, що впливають на забезпечення конфіденційності. Теоретико-правовий аналіз таких категорій, як «банківська таємниця», «конфіденційна інформація», «право на захист», показує, що їхнє неправильне тлумачення або маніпуляції можуть призвести до порушення прав клієнтів банків. У разі порушення банківської таємниці можливі значні негативні наслідки, зокрема, для репутації суб’єктів господарювання або фізичних осіб, що підриває довіру до фінансової системи в цілому. Зокрема, недосконалість механізмів захисту банківської таємниці може створити ґрунт для зловживань як з боку державних органів, так і третіх осіб. Законодавець, у свою чергу, має дотримуватись принципів законодавчої техніки при впровадженні нових норм або внесенні змін до чинного законодавства, що регулює банківську діяльність і захист інформації. Основним завданням є надання універсального характеру тим нормам, які одночасно забезпечують захист прав добросовісних клієнтів банків і сприяють ефективному контролю за фінансовими правопорушеннями. Це дозволить знайти оптимальну модель для забезпечення прозорості та надійності банківської системи, що в свою чергу сприятиме зміцненню фінансової стабільності та розвитку економіки.