ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО РЕЖИМУ ЗЕМЕЛЬ, НАДАНИХ ДЛЯ НАДРОКОРИСТУВАННЯ - Корольова В.В.; Баланик Є.А. (Legal Bulletin, 2025)
Проблема дослідження правового режиму земель, наданих для надрокористування, є складною та вимагає всебічного підходу, оскільки ця сфера є однією з ключових для розвитку національної економіки Це питання є важливим з кількох причин: по-перше, відносини щодо використання надр і землекористування регулюються різними галузями законодавства; по-друге, законодавець не визначає чіткі просторові межі цих прав; по-третє, тісний зв’язок між правом використання надр і землекористування фактично унеможливлює їхнє існування окремо, хоча вони не є ідентичними. Ця проблема потребує окремого аналізу в контексті даної теми. Зокрема, наголошується на заходах, які законодавець вживає для вдосконалення правового регулювання у цій сфері. Одним із таких кроків є набуття чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами» № 2805-IX, який вносить важливі зміни до Кодексу України «Про надра» та інших нормативно-правових актів. Для належного правового врегулювання відносин у сфері користування надрами були внесені зміни і до Земельного кодексу України. Зокрема, Законом України від 19.12.2019 р. № 402-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства про видобуток бурштину та інших корисних копалин», який набрав чинності 29.12.2019 р., були внесені зміни до низки законодавчих актів, зокрема до глави 15 ЗК України, доповненої статтею 97-1 «Обов’язки користувачів бурштиноносними надрами, що проводять розвідувальні роботи та/або видобування бурштину». Резюмується, що організаційно-правовий механізм набуття та використання земельних ділянок для потреб надрокористування повинен бути чітко врегульованим, щоб забезпечити права землевласників та користувачів, а також ефективно захищати публічні інтереси суспільства