СТРУКТУРА АНТИКОРУПЦІЙНИХ ОРГАНІВ В УКРАЇНІ - Скоморовський В.Б.; Ткаченко О.О. (Legal Bulletin, 2025)
Стаття аналізує структуру та функції антикорупційних органів в Україні, підкреслюючи їхню роль у запобіганні та боротьбі з корупцією. Відзначається, що створення ефективної системи антикорупційних інституцій є обов’язковим елементом державної політики, яка відповідає міжнародним стандартам, зокрема положенням Конвенції ООН проти корупції. Автор виділяє основні антикорупційні органи, такі як Національне агентство з питань запобігання корупції (далі – НАЗК), Національне антикорупційне бюро України (НАБУ), Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру (САП) та Вищий антикорупційний суд (ВАКС) – працюють за чітко розмежованими функціями. НАЗК розробляє політику запобігання корупції, тоді як НАБУ та САП зосереджені на розслідуванні та судовому обвинуваченні корупційних злочинів. ВАКС забезпечує правосуддя у таких справах, а Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА) займається управлінням активами, здобутими від корупційних злочинів. Важливість координації між цими органами, обміну даними та співпраці з міжнародними структурами підкреслюється як ключ до успіху антикорупційної політики. Стаття також акцентує на важливості громадського контролю та прозорості в діяльності антикорупційних установ, які сприяють формуванню довіри до державних інститутів і підвищенню їхньої ефективності. Висвітлено основні виклики, що стоять перед антикорупційною системою в Україні, та надано рекомендації щодо подальшого удосконалення антикорупційних заходів. Антикорупційні реформи в Україні спрямовані також на покращення механізмів декларування доходів та майна посадовців, що стало ключовим аспектом для підвищення прозорості у державному секторі. Важливим елементом є посилення відповідальності за корупційні правопорушення на всіх рівнях влади та створення умов для ефективного виконання обов’язків антикорупційних органів. Впровадження новітніх цифрових інструментів у боротьбі з корупцією дозволяє прискорити обмін інформацією, полегшити доступ громадян до публічних даних та зміцнити довіру суспільства до антикорупційних процесів. Таким чином, стаття є важливим внеском у дискусію про антикорупційну політику в Україні та може бути корисною для дослідників, політиків та активістів у сфері боротьби з корупцією.