НАПРЯМКИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ МЕТОДИКИ РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ ПРОТИ ДІТЕЙ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - Єфтеній С.В. (Legal Bulletin, 2024)
. У статті досліджено ключові напрями інноваційного розвитку методики розслідування кримінальних правопорушень проти дітей в умовах цифровізації. Підкреслено, що процес цифровізації суспільних відносин спричиняє значні зміни у характері злочинності, особливо щодо дітей, які стають найбільш вразливою категорією населення. Злочинці активно використовують кіберпростір для вчинення протиправних дій, таких як сексуальна експлуатація, створення та розповсюдження дитячої порнографії. Значне поширення цих злочинів, високий рівень їх латентності та використання новітніх технологій для приховування слідів визначають потребу у створенні ефективних механізмів протидії. На основі статистичних даних ЮНІСЕФ та інших міжнародних організацій показано, що масштаби онлайн-злочинів проти дітей невпинно зростають: кількість ресурсів із незаконним контентом перевищує 4 мільйони, а щоденно з’являється понад 200 нових зображень дитячої порнографії. В Україні, згідно зі статистикою правоохоронних органів, кількість зареєстрованих злочинів проти статевої свободи дітей демонструє стабільну тенденцію до зростання, що ускладнюється наслідками збройної агресії російської федерації. Розглянуто практичні аспекти використання цифрових інструментів для вчинення злочинів, що підтверджено конкретними судовими справами. Наголошено на важливості врахування соціального контексту злочинної діяльності, необхідності модернізації нормативно-правової бази України та розробки інноваційних підходів до криміналістичної діяльності. Запропоновано інтегрований міждисциплінарний підхід, який передбачає адаптацію теоретичних засад криміналістики, впровадження новітніх технологій, створення спеціалізованих моделей аналізу цифрових доказів та активізацію міжнародної співпраці. Результати дослідження свідчать, що розробка сучасних криміналістичних методик, які враховують специфіку цифрового середовища, сприятиме ефективному розслідуванню правопорушень, забезпеченню прав дітей та підвищенню рівня захищеності у кіберпросторі. Подальші дослідження мають бути спрямовані на створення інтегрованих криміналістичних моделей, що гармонізуватимуть нормативно-правову базу України з міжнародними стандартами.