ПРОБЛЕМАТИКА ІСНУЮЧИХ В УКРАЇНІ КРИТЕРІЇВ ОЦІНКИ ІНФОРМАЦІЇ, ЩО ВВОДИТЬ В ОМАНУ, СУДОВА ПРАКТИКА ТА ПРАВОЗАСТОСОВНА ПОЗИЦІЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ - Сидор В.Д.; Здебський Ю.В. (Legal Bulletin, 2024)
В статті розглядаються проблемні аспекти існуючих в Україні критеріїв оцінки інформації, що вводить в оману, та їхній вплив на правозастосовну практику. Досліджуються сучасні проблеми, пов’язані з поширенням неправдивої або неточної інформації, яка спотворює ринкову конкуренцію та може вводити споживачів в оману. Незважаючи на те, що законодавство передбачає захист від поширення інформації, що вводить в оману, на практиці часто виникають труднощі правозастосування через недостатньо чіткі критерії. Існуючі норми, зокрема ті, що містяться в Законі України «Про захист від недобросовісної конкуренції», потребують подальшого уточнення для уникнення неоднозначних тлумачень та зловживань з боку суб’єктів господарювання. Стаття також аналізує основні критерії оцінки інформації такої, що вводить в оману. До таких критеріїв належать поширення неповної, неправдивої або неточної інформації щодо характеристик товарів і послуг, цін, якості та інших важливих аспектів. Встановлення чітких та об’єктивних критеріїв дозволить забезпечити більш ефективний захист споживачів і регулювання конкуренції на ринку. Особливу увагу приділено судовій практиці, пов’язаній з інформацією, що вводить в оману. У статті розглядаються ключові судові рішення та окреслено їхній вплив на формування подальших правових підходів. Аналіз судових справ дозволяє зрозуміти, як суди трактують поняття інформації, що вводить в оману, та застосовують законодавство у випадках недобросовісної конкуренції. Центральним аспектом дослідження є правозастосовна позиція Антимонопольного комітету України (АМКУ), оскільки АМКУ відіграє важливу роль у боротьбі з недобросовісною конкуренцією, проводячи розслідування при ознаках порушення законодавства. У статті містяться пропозиції щодо вдосконалення правових підходів та критеріїв оцінки інформації, що вводить в оману.