ПРАВОВІ МЕХАНІЗМИ ГАРАНТУВАННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ В УКРАЇНІ - Чистякова А.С.; Безушко А.П. (Legal Bulletin, 2024)
Стаття містить викладення результатів дослідження стану правового регулювання соціального захисту військовослужбовців в Україні та присвячена дієвості їх гарантій, зокрема розгляду нормативно-правових актів, в яких визначені їх соціальні та медичні гарантії. У статті наведено загальну характеристику позитивного права у сфері соціального захисту, акцентована увага на специфіці правових норм, що регулюють дані правовідносини їх адмініструванню державними органами. Визначено ключові аспекти, які негативно впливають на реалізацію суб’єктивних прав військовослужбовців та охоронюваних законом їх інтересів в сфері соціального захисту, верифіковано їх відповідність міжнародним стандартам таких прав. Особливе значення приділено аналізу чинних систем моніторингу виконання правових гарантій, що є практично важливим для забезпечення соціальної справедливості в умовах воєнного стану та захисту прав та охоронюваних законом інтересів військовослужбовців. Здійснено аналіз практики адміністрування державними органами, шо відповідальні за моніторинг прав військовослужбовців, а також механізми контролю та оцінки ефективності реалізації передбачених гарантій. Акцентовано увагу на важливості взаємодії державних органів з недержавними структурами у сферах адміністрування і моніторингу захисту прав військовослужбовців. Розглянуто проблеми правозастосування у сфері соціального захисту, які ускладнюють забезпечення гарантованих прав військовослужбовців. У результаті дослідження сформульовано рекомендації щодо вдосконалення механізмів захисту прав військовослужбовців, які можуть стати основою для подальшого розвитку законодавства в цій сфері. В цілому, дослідження акцентує увагу на актуальних питаннях захисту прав військовослужбовців у сфері їх соціального захисту в умовах воєнного стану.