ЕТИЧНІ ВИКЛИКИ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ПРАВОСУДДЯ - Горєлова В.Ю. (Legal Bulletin, 2025)
Актуальність дослідження полягає у вивченні етичних викликів, пов’язаних із цифровою трансформацією правосуддя, яка є невід’ємною частиною сучасного розвитку судової системи. Використання штучного інтелекту, алгоритмічних систем та автоматизації судових процесів підвищує ефективність і прозорість правосуддя, але водночас створює ризики дискримінації, порушення конфіденційності даних та впливу на традиційні принципи судочинства. Зокрема, алгоритмічна упередженість, яка виникає через використання історичних даних, може відтворювати соціальні нерівності, що суперечить принципам справедливості та рівності перед законом. Крім того, зростання обсягів електронних даних створює загрози для конфіденційності та приватності осіб, які беруть участь у судових процесах. Метою дослідження є виявлення та аналіз етичних викликів цифрової трансформації правосуддя, оцінка їх впливу на принципи справедливого суду та розробка рекомендацій для етичного регулювання цифрових технологій у судовій системі. Методи аналізу включають порівняльно-правовий підхід, системний аналіз, кількісні та якісні методи дослідження, а також вивчення міжнародного досвіду, зокрема практики таких країн, як Естонія, Нідерланди, США, Канада, Великобританія та Сінгапур. Отримані результати підтверджують, що алгоритмічна упередженість, порушення конфіденційності даних та вплив на традиційні принципи правосуддя є ключовими викликами. Для їх подолання запропоновано впровадження незалежного аудиту алгоритмів, розробку законодавчих механізмів регулювання цифрових рішень, забезпечення прозорості судових процесів та інтеграцію міжнародних стандартів захисту даних. Практична цінність дослідження полягає у формуванні основ для національної стратегії етичної цифровізації правосуддя, спрямованої на забезпечення справедливості, прозорості та довіри до судової системи в умовах глобальних технологічних змін.