ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ ПОЛІЦІЇ В КРАЇНАХ ЄВРОПИ ТА УКРАЇНІ, МІСЦЕ ПОЛІЦЕЙСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ДЕМОКРАТИЧНОМУ СУСПІЛЬСТВІ - Степаненко Н.В.; Барабаш В.В. (Legal Bulletin, 2025)
Стаття присвячена дослідженню історії виникнення поліції як державного органу, процесам розвитку та структуризації в єдиній системі правоохоронних органів, значенню поліції в контексті забезпечення національної безпеки. У праці на основі аналізу правових документів і результатів роботи Національної поліції України розглядаються окремі питання щодо ролі та значущості її підрозділів у цьому процесі. Було визначено, що для України, як демократичної правової держави, національна безпека має стратегічне значення, особливо на тлі численних реформ і зростанні різних внутрішніх та зовнішніх загроз. У дослідженні визначено роль та місце Національної поліції як правоохоронного органу, який виконує важливі функції у забезпеченні національної безпеки через свої повноваження та напрями діяльності, які спрямовані на боротьбу зі злочинністю, збереження громадської безпеки і порядку, захист прав і свобод громадян, а також забезпечення загальної безпеки у суспільстві. Разом з тим, для здійснення дослідження, з урахуванням об’єктивності процесів розвитку правоохоронних органів як окремого інституту, у роботі буде висвітлено деякі з етапів розвитку поліції в іноземних країнах, зокрема в сучасних: Франції, Великобританії, США та інших державах, в тому числі і стародавніх імперіях та наддержавах, що заклали основи функціонування вказаного інституту. У цій праці ідентифіковано зміни, що були внесені до Закону України «Про Національну поліцію», та визначено шляхи застосування їх працівниками правоохоронних органів в практичній площині, зокрема, було описано зміни, що доповнюють функціональну складову поліції та розширення її повноважень під час дії воєнного стану в Україні. У дослідженні було висвітлено питання впливу міжнародних стандартів та Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод на діяльність поліції в Україні та процеси визначення низки стандартів щодо діяльності поліції, що випливають із положень, які містяться у вказаній конвенції. У статті було досліджено глибинні принципи та специфіку діяльності Національної поліції під час систематичних змін законодавцем нормативно-правових актів, що впливають безпосередньо на розширення функціоналу правоохоронного органу, визначення меж відповідальності посадових осіб, що перебувають на службі в поліції. Окрім того, у дослідженні було висвітлено проблематику розвитку поліції в Україні в умовах введення воєнного стану та боротьбі зі злочинністю під час активних терористичних актів країни агресора.