ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ПУБЛІЧНОГО ПРАВА - Биков О.М.; Куракін Д.Д. (Legal Bulletin, 2025)
Стаття присвячена аналізу правового регулювання діяльності юридичних осіб публічного права в Україні, які є важливими суб’єктами у системі публічної адміністрації. Юридичні особи публічного права виконують функції, спрямовані на забезпечення суспільних інтересів, управління державними ресурсами та надання соціальних послуг. У дослідженні акцентується увага на низці проблем, які обумовлені недосконалістю чинного законодавства, зокрема його суперечливістю, прогалинами та складністю застосування. Розглянуто ключові категорії юридичних осіб публічного права, до яких належать державні органи, органи місцевого самоврядування, комунальні підприємства, заклади освіти та наукові установи. Проаналізовано їх правовий статус, особливості функціонування та організаційні моделі. Зроблено висновок, що для підвищення ефективності діяльності цих суб’єктів необхідно модернізувати правове регулювання з урахуванням сучасних викликів, таких як потреба у підвищенні прозорості, підзвітності та адаптації до європейських стандартів. Пропонуються нові підходи, які передбачають створення більш ефективної системи правового регулювання, спрямованої на досягнення балансу між гнучкістю норм і їх чіткістю. Особлива увага приділяється підвищенню ефективності функціонування адміністративної системи, впровадженню інноваційних механізмів врядування та зниженню ризиків корупції. Результати дослідження мають значний теоретичний і практичний внесок у розвиток правової системи України та удосконалення інституційної структури державного управління.