ЕТИЧНІ ТА ПРАВОВІ АСПЕКТИ ПОШИРЕННЯ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ У КОНТЕКСТІ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Горєлова В.Ю. (Legal Bulletin, 2025)
Стаття присвячена всебічному аналізу етичних і правових аспектів обробки персональних даних у глобалізованому світі, зокрема у контексті міжнародного співробітництва. У статті зазначено, що захист персональних даних стає пріоритетом у сучасному інформаційному суспільстві, де обробка великих обсягів інформації є основою для розвитку цифрових технологій. Зауважується, що Загальний регламент захисту даних (General Data Protection Regulation, GDPR) виступає як провідний стандарт, що гарантує прозорість, безпеку та відповідальність при обробці персональних даних не лише в Європейському Союзі, але й за його межами. Вказано на суттєві відмінності між підходами до захисту конфіденційності в ЄС та США, зокрема на прикладі США підкреслені недоліки що пов’язані з відсутністю єдиного федерального закону у Сполучених Штатах, що створює ускладнення що до уніфікації міжнародних підходів до захисту даних. Окремо розглянуто етичні виклики збору даних, зокрема важливість інформованої згоди користувачів, рівність доступу до технологій та використання великих масивів інформації для наукових і медичних досліджень. У статті наголошується, що сучасні виклики цифрового середовища, зокрема кіберзлочинність і цифрова нерівність, потребують адаптації міжнародного законодавства для забезпечення правової і технологічної гармонії. Зокрема, підкреслено важливість підтримання балансу між правовими, етичними, моральними та технологічними аспектами, що до захисту прав людини в умовах цифрової епохи. Розглянуто етичні виклики збору даних, зокрема важливість інформованої згоди користувачів, рівність доступу до технологій та використання великих масивів інформації для наукових досліджень. Наголошено про сучасні виклики цифрового середовища, зокрема кіберзлочинність і цифрова нерівність, потребують адаптації міжнародного законодавства для забезпечення правової і технологічної узгодженості. У стаття акцентується увага на необхідності створення міжнародних нормативних підходів, здатних ефективно реагувати на динамічні зміни у сфері обробки персональних даних та забезпечувати прозорість і справедливість цифрового середовища.