КІБЕРБЕЗПЕКА: ВИКЛИКИ ЦИФРОВОЇ ЕРИ ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ КОНГРЕСУ ООН У КІОТО - Горєлова В.Ю. (Legal Bulletin, 2024)
У статті розглядаються ключові проблеми кіберзлочинності, які були предметом обговорення на 14-му Конгресі ООН [1] із запобігання злочинності, що проходив у Кіото. Особливий акцент зроблено на етичних аспектах і правах людини в контексті забезпечення кібербезпеки. Аналізуються сучасні виклики, з якими стикається міжнародна спільнота у боротьбі з кіберзлочинністю, а також можливості застосування передових технологій, таких як штучний інтелект (ШІ) та великі дані, для протидії цій загрозі. Виявлено, що використання технологій стеження, зокрема систем моніторингу онлайн-активності, аналізу користувацьких даних чи впровадження масового спостереження, хоча й має значний потенціал у боротьбі з кіберзлочинністю, водночас створює серйозні етичні та правові проблеми. Зокрема, такі методи можуть порушувати основоположні права і свободи людини, серед яких право на приватність, свободу вираження поглядів та свободу пересування у цифровому середовищі. У статті наголошується на необхідності обмеження використання таких технологій і забезпечення їх відповідності міжнародним етичним стандартам. Підкреслюється, що для ефективної протидії кіберзлочинності в сучасних умовах необхідно вдосконалювати національні законодавства, які мають адаптуватися до стрімкого розвитку новітніх технологій та глобальних викликів. Вказується на те, що існуючі закони повинні не лише забезпечувати належну правову відповідальність за кіберзлочини, але й створювати нормативну базу для регулювання технологій, що використовуються у сфері кібербезпеки. Зроблено зауваження що до того, що законодавчі норми враховували потребу у захисті людської гідності, приватності та свободи в умовах цифровізації. Окремо виділяється необхідність включення етичних стандартів до законодавства, що регулює використання інноваційних технологій. Наголошено що етичні принципи повинні слугувати основою для забезпечення справедливості, прозорості й підзвітності у процесах, пов’язаних із кібербезпекою. Зокрема, це стосується використання ШІ для аналізу даних та прийняття рішень. Міжнародна співпраця в цій сфері визнається критично важливою, оскільки кіберзлочини не мають державних кордонів. Інтеграція етичних стандартів у національні законодавства, зокрема в Україні, сприятиме створенню більш безпечного цифрового простору. У статті наголошується на важливості обміну досвідом між країнами, співпраці у створенні єдиних нормативних підходів та формуванні глобальної культури відповідальності у сфері кібербезпеки.