СПІВРОБІТНИЦТВО ОРГАНІЗАЦІЇ ОБ’ЄДНАНИХ НАЦІЙ ТА УРЯДУ УКРАЇНИ У СФЕРІ ЗАХИСТУ ПРАВ ДІТЕЙ ЯК НАПРЯМ ЗАГАЛЬНОСОЦІАЛЬНОГО ПОПЕРЕДЖЕННЯ ЗЛОЧИННОСТІ: СУЧАСНІ АСПЕКТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31732/2708-339X-2022-03-54-60

Ключові слова:

права дітей, попередження (профілактика) злочинності, протидія порушенню прав дітей, загальносоціальне запобігання злочинності

Анотація

На початку XXI століття у світі відбулося чимало подій міжнародно-правового характеру, які мали велике значення для визнання прав і свобод людини, і дітей зокрема, як найвищої соціальної цінності в суспільстві. Ці події стосуються і нашої країни, яка своєчасно реагує на них відповідними змінами у законодавстві. Однак на сьогодні світове товариство постало перед існуванням ряду політичних, економічних загроз та військових загроз, які становлять небезпеку для невизначеної кількості людей, їх найважливіших особистих прав та свобод. Мова йде про такі з них, як: гібридні війни, військові окупації одних країн іншими, збройні конфлікти, і, як наслідок, міграційні явища та біженство. Вищезгадані загрози торкнулися й України із початком анексії Криму та збройного конфлікту на сході країни. Проте згодом восьмирічний військовий конфлікт вилився у справжнє військове протистояння, захопленням все більшої кількості територій нашої країни, безперервним авіаційним бомбардуванням міст та об’єктів інфраструктури, загибеллю цивільного населення, нарешті нечуваним порівняно із 2014 роком масштабом переміщених та евакуйованих у безпечні місця та за кордон українських громадян. Питання захисту прав людей, які є постраждалими від цих загроз - одне з ключових завдань, що стоїть перед Урядом України. Чільне місце в даному питанні віддано проблемі захисту прав дітей, які є гарантом існування української нації в майбутньому. Разом з тим, відмічається, що опинившись сам на сам із військовим агресором в обличчі російської федерації, Україна відчула справжню дружню підтримку всієї міжнародної спільноти як у наданні військової допомоги, так і в процесі підтримки найменш захищених категорій цивільного населення – жінок та дітей. В даній статті автором характеризуються основні напрями протидії злочинного порушення прав дітей в умовах повноцінного військового вторгнення на територію України та виклики, які покликані долати суб’єкти профілактики. Окремо розкривається роль Організації Об’єднаних Націй у співпраці з Урядом нашої країни у спільній реалізації заходів для їх подолання.

 

 

Біографія автора

І.М. Доляновська, ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК»

Кандидат юридичних наук, доцент кафедри державно-правових дисциплін

Посилання

Беккаріа Чезаре. Про злочини та покарання: пер. з італ. Київ, 2014. 240 с.

Діти та збройні конфлікти: нормативно-правова база. URL: https://warchildhood.org/ua/children-and-armed- conflict-legal-framework/ (дата звернення 15.04.2022)

В Україні працює портал «Діти війни» – платформа для розшуку дітей, які постраждали внаслідок російської агресії. URL: https://voladm.gov.ua/new/v-ukrayini-pracyuye-portal-diti-viyni-platforma-dlya-rozshuku- ditey-yaki-postrazhdali-vnaslidok-rosiyskoyi-agresiyi/ (дата звернення 15.04.2022)

Інформаційне агентство «Укрінформ». URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3613226-v-ukraini-1260- ditej-postrazdali-vnaslidok-povnomasstabnoi-vijni.html (дата звернення 15.04.2022)

Яковлєв О.М. Індивідуальна профілактика злочинної поведінки. 1977. 127 с.

Кримінологія: підручник [Текст] / О.М.Джужа, В.В.Василевич, В.В.Чернєй, С.С.Чернявський та ін.; за заг. ред. д-ра юрид. наук, проф. В.В.Чернєя; за наук. ред. д-ра юрид. наук, проф. О.М.Джужі. Київ: Нац. акад. внутр. справ, 2020. 612 с.

Однолько І.В. Теоретичні засади запобігання злочинності. Юридичний вісник 4(29), 2013 С.143-147

Литвинов О. М. Загальносоціальний вектор у механізмі протидії злочинності та фактори, що його обумовлюють / О. Литвинов// Вісник Харків. нац. ун-ту внутр. справ. 2008. Випуск 41. С. 111–117.

Декларація про безпеку шкіл. URL: https://mon.gov.ua/ua/ministerstvo/diyalnist/mizhnarodna- dilnist/deklaraciya-pro-bezpeku-shkil (дата звернення 15.04.2022)

Дітям в Україні потрібно, щоб ця війна припинилася, адже вона ставить під загрозу їхнє майбутнє". URL: https://www.unicef.org/ukraine/press-releases/children-ukraine-need-end-war

Downloads

Опубліковано

2023-02-19

Як цитувати

Доляновська, І. (2023). СПІВРОБІТНИЦТВО ОРГАНІЗАЦІЇ ОБ’ЄДНАНИХ НАЦІЙ ТА УРЯДУ УКРАЇНИ У СФЕРІ ЗАХИСТУ ПРАВ ДІТЕЙ ЯК НАПРЯМ ЗАГАЛЬНОСОЦІАЛЬНОГО ПОПЕРЕДЖЕННЯ ЗЛОЧИННОСТІ: СУЧАСНІ АСПЕКТИ. Legal Bulletin, 54–60. https://doi.org/10.31732/2708-339X-2022-03-54-60

Номер

Розділ

Розділ IV. КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО ТА КРИМІНОЛОГІЯ