Міжнародні інституції у забезпечені чесної конкуренції - Лук'янець, В. С. (Правничий вісник Університету «КРОК», 2019)
Ця стаття має на меті забезпечити збалансоване обговорення питань, пов’язаних з укладанням рамкової угоди про конкуренцію в рамках Світової організації торгівлі (надалі – СОТ). У статті стверджується, що питання полягає не в тому, чи повинні існувати міжнародні правила щодо конкуренції, а в тому, яку роль повинна відігравати СОТ. У статті висвітлено, що двосторонні, регіональні та багатосторонні положення щодо конкурентної політики ефективно окреслюють поточний порядок денний і, швидше за все, заповнять будь-який вакуум, якщо не буде досягнуто згоди щодо конкуренції в межах СОТ. Поточні пропозиції щодо рамкової угоди про конкуренцію вважаються відносно амбітними, адже не потребуватимуть широкої гармонізації національної політики. Зобов’язання щодо основних принципів, таких як прозорість, недискримінація та співробітництво, мабуть, обмежуються правовими (де-юре) заходами, що встановлюють національні режими конкуренції, а не поширюються на (де-факто) реалізацію політики, що була б більш суперечливо і дорого. Незважаючи на те, що існує ймовірність запровадження національного режиму конкуренції та істотних зобов’язань щодо так званих жорстких картелів, існують також широкі засоби підтримки гнучкого застосування режимів СОТ. Ця гнучкість повинна обмежувати зобов’язання та витрати, що покладаються на країни, що розвиваються, принаймні на найближче майбутнє, якщо конкуренція буде включена до порядку денного СОТ. Мета даного дослідження – забезпечити збалансований аналіз питань, які є предметом поточної дискусії щодо включення положень політики конкуренції до системи права СОТ. У статті досліджується контекст, в якому відбуваються поточні дебати. Він, зокрема, вказує, що низка угод СОТ вже містить елементи конкурентної політики. Актуальність дослідження посилює те, що ця тема зараз стосується все більшої кількості двосторонніх, регіональних та багатосторонніх угод. Іншими словами, тема міжнародного співробітництва у конкурентній політиці вже стоїть на порядку денному міжнародної торгівлі.