Становлення міжнародно-правових основ співробітництва держав у сфері протидії тероризму - Форноляк, В. М. (Правничий вісник Університету «КРОК», 2019)
У статті на підставі комплексного та системного аналізу наведено головні аспекти міжнародної співпраці в протидії тероризму та наявні шляхи його запобігання. Також автор робить наголос на міжнародно-правовій основі даної співпраці у сфері протидії тероризму. З урахуванням особливостей розвитку міжнародної протидії терористичній загрозі, виділено та досліджено найважливіші етапи становлення міжнародно-правових основ антитерористичного співробітництва держав. При цьому визначено основні чинники, які обумовили вироблення багатосторонніх міжнародно-правових інструментів для боротьби з тероризмом, висвітлено основний зміст і значення відповідних міжнародних заходів та укладених державами документів, спрямованих на забезпечення їх колективної боротьби з цим явищем. Задля збереження безпеки та стабільності у світі повинні бути прийняті єдині правила, принципи та норми відповідальності. ООН виступає універсальною унікальною платформою для закріплення позитивної тенденції розбудови системи міжнародної безпеки. Здійснено дослідження ролі Ради Безпеки ООН та Генеральної Асамблеї ООН у забезпеченні міжнародно-правового регулювання боротьби з тероризмом та питаннях підтримання міжнародного миру та безпеки, їх внесок у міжнародну боротьбу з тероризмом та безпосередню роль у сфері міжнародно-правового регулювання боротьби з тероризмом, зокрема, у процесі створення та зміцнення універсальної договірно-правової бази боротьби з тероризмом. Акцентовано увагу на тому, Україна визнає боротьбу з тероризмом одним із визначальних напрямів своєї державної політики та бере активну участь у розробленні стратегії та механізмів забезпечення ефективної протидії терористичним проявам. На теперішній час налагоджено дієві партнерські стосунки із правоохоронними органами і спеціальними службами багатьох Європейських держав, США, антитерористичними структурами ООН, ОБСЄ, НАТО, ЄС та іншими міжнародними організаціями, що здійснюють боротьбу з тероризмом. Кількість укладених міжнародних угод свідчить про посилення міжнародного співробітництва з боку України у сфері протидії тероризму