Концепція риторичної аргументації як теоретикометодологічна основа розвитку юридичної риторики - Олійник, О. Б. (Правничий вісник Університету «КРОК», 2018)
У статті проаналізовано теоретико-методологічні основи юридичної риторики на сучасному етапі. Розглянуто теорію риторичної аргументації; досліджено зі структурних позицій юридичну риторику як поєднання вчення про офіційну промову, як легалізовану змістовну (логічну), мовленнєву і психологічну комунікативну одиниці. Проаналізовано основні якості промови в її динаміці як виголошуваний текст. Досліджено юридичну риторику України як предмет зближення з міжнародною та європейською юридичною риторикою й одночасно як засіб і форму гармонізації, апрохімації й адаптації національних правових систем і систем законодавства. Ключові слова: теорія риторичної аргументації, ритор, логос, етос, пафос, топос, юридична риторика сучасної України, європейська юридична риторика, терміносистема.