Сутність та призначення місцевих бюджетів: правовий аспект - Талимончик, А. Б. (Правничий вісник Університету «КРОК», 2019)
У статті визначено природу та сутність місцевих бюджетів, що виступають важливим чинником державного розвитку і фінансової стабільності, важелем здійснення перерозподільних процесів, інструментом макроекономічного регулювання, фінансовою базо органів місцевого самоврядування, інструментом реалізації державної регіональної політики, формування і використання фінансових ресурсів територіальних утворень, основним важелем фінансового вирівнювання, головним джерелом ресурсів для утримання і розвитку місцевого господарства, вирішення місцевих проблем. З їх допомогою реалізуються перспективні цілі національного розвитку і загальнодержавних програм, проводиться фінансування державних видатків; місцевим бюджетам належить важлива роль у забезпеченні конституційних гарантів, вирішенні соціальних проблем та піднесення рівня добробуту населення. Методологічною основою роботи є система законів і наукових принципів, розроблених юридичною наукою щодо проблем управління формуванням і використанням державних ресурсів на місцевому рівні. В основу проведеного дослідження покладено системний підхід до вивчення ролі фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування в суспільній структурі та визначення інструментарію їх впливу на соціальний розвиток адміністративно-територіальної одиниці. Для розв’язання поставлених у статті завдань використано різноманітні загальнонаукові і спеціальні методи дослідження. Так, із допомогою діалектичного методу пізнання, що дає можливість вивчити явища у процесі розвитку і взаємозв’язку, було визначено сутність фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування на місцевому рівні. Також у ході дослідження використано метод історико-логічної аргументації. Актуальність даної статті полягає у тому, що на сьогодні фінансова спроможність адміністративно-територіальних одиниць слугує основним критерієм при визначенні здатності національної економіки розвиватися за рахунок власного забезпечення. Формування належної бази органів місцевого самоврядування, побудова досконалого механізму управління ресурсами на місцевому рівні, забезпечення тісної співпраці органів управління досягається за умови реалізації політики економічної стабільності, за якої максимальна увага законодавчої й виконавчої влади приділяється ефективному управлінню формуванням і використанням фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування.