Контрафакція і піратство як правова проблема: шляхи вирішення

Автор(и)

  • В.Б. Скоморовський / V. Skomorovskiy
  • А.С. Зборчий / A. Zborchiy

Ключові слова:

авторське право, інтелектуальна власність, правопорушення авторського права, піратство, плагіат, контрафакт, законодавство, санкції, відповідальність

Анотація

Дана стаття присвячується актуальній на сьогоднішній день проблеми–визначення масштабів контрафакції та піратства в Україні та шляхи подолання цієї проблеми. В роботі дається визначення контрафакції та піратства, а також інших видів порушення авторського права. У наш час, в Україні здійснюється активна законодавча діяльність, яка націлена на зменшення кількості правопорушень у сфері авторського права. Але незважаючи на постійну законодавчу боротьбу в Україні постійно зростають правопорушення у цій сфері і вже на протязі останніх десяти років Україна визнається однією з країн із найбільшим рівнем піратства у сфері авторського права і суміжних прав.

Законодавство України передбачає відповідальність за порушення авторського права, і вона може бути цивільно-правовою, адміністративною та кримінальною.

В результаті проведеного аналізу та дослідження на дану тему в статті розкриті питання у сфері авторського права, в тому числі питання відносно проблем захисту авторських та суміжних прав від контрафакції та піратства та визначені рекомендації щодо вирішення та подолання проблем порушення авторського права.

Біографії авторів

В.Б. Скоморовський / V. Skomorovskiy

доктор юридичних наук, доцент, професор кафедри державно-правових дисциплін, Університет економіки та права «КРОК»

А.С. Зборчий / A. Zborchiy

здобувач вищої освіти ступеня «Спеціаліст», Університет економіки та права «КРОК»

Посилання

Абдуліна І. А. Міжнародній Альянс з інтелектуальної власності (IIPA) оприлюднив звіт про охорону і захист авторськогоправа у 2015 р. / І. А. Абдуліна (Електронний ресурс). – Режим доступу: intelvlas.com.ua.

Грігор’янц Г.І. Визначення піратства в праві інтелектуальної власності та його основні ознаки / Г.І. Грігор’янц // Часопис цивілістики. - 2014.-№ 16. - С. 64-67.

Грігор’янц Г.І. Причини виникнення сучасного піратства в авторському праві і суміжних правах та його наслідки / Г.І. Грігор’янц // Часопис цивілістики. - 2015. - № 18. - С. 229-233.

Закон України «Про авторське право і суміжні права» в редакції Закону Українивід11. 07. 2001р. / Відомості Верховної Ради. 2001. – № 43. – cт. 214.

Коваль А. М. Кримінальна відповідальність за порушення авторського права і суміжних прав: теорія та практика / А. М. Коваль – К. : Юстиніан, 2005. – 320 с

Проблема законодавчого забезпечення охорони інтелектуальної власності в Україні. / (Електронний ресурс) http://www.fic.kiev.ua/EventsUA/200103221.htm.

Рудник Т. В. Відповідальність за порушенняавторського права // Часопис Київського університету права. – 2012. – № 2. – C. 248-251.

Ходаківський Є. І. Інтелектуальна власність: економіко-правові аспекти: навч. посібник. / Є. І. Ходаківський, В. П. Якобчук, І. Л. Литвинчук – К. : «Центр учбової літератури», 2014. – 276 с.

Штефан О. О. Дещо до питання порушення у сфері авторського права / Теорія і практика інтелектуальної власності. – 2009. – № 6. – С. 3-13.

Downloads

Опубліковано

2019-06-15

Як цитувати

V. Skomorovskiy В. С. /, & A. Zborchiy А. З. /. (2019). Контрафакція і піратство як правова проблема: шляхи вирішення. Правничий вісник Університету «КРОК», (29), 121–126. вилучено із https://lbku.krok.edu.ua/index.php/krok-university-law-journal/article/view/29

Номер

Розділ

Розділ II. ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО І ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕС