Динамічні процеси як трансформація особистості педагога на шляху до «невигорання»

Автор(и)

Ключові слова:

синдром професійного вигорання, інтроспекція дійсності, інтеріоризація дій, принцип сенсорних корекцій, принципи структуризації оцінних уявлень, особистісна рефлексія

Анотація

У статті представлено коло бачення проблеми професійного вигорання як наслідку некоректних рефлексій з боку педагога. Проаналізовано різноманітні підходи з проблематики та визначення основ існуючих концепцій. Сформульовано алгоритм рефлексії у вигляді пошуку педагогом шляхів до самотрансформації як динамічних процесів під час аналізу ним своїх поведінкових реакцій, певних очікувань від навчального процесу та вимог. Мається на увазі структурно-інтегральна методологія в підходах вирішення проблемних ситуацій педагогом для можливості здійснення самотрансформації Я-сфери та усунення когнітивної, афективної та конативної некомпетентностей. Йдеться про використання дискусійних методів, які направлені на уточнення оновленої в своїй циклічності дискусії з визначенням певного імпульсу, що здатний зрушити ситуативний розвиток з точки невизначеності та сфокусувати його у нове гіпотетичне (дослідницьке) русло. Таким чином, завдяки вищевказаним методам долається криза індивідуальних та професійних суперечливостей особистості за відсутністю здатностей до конструктивізму та за умови пошуку оптимальних психологічних умов для набуття нею певних навичок з розвитку необхідних здібностей. Акцентується на необхідності створення еко-парадигми як оптимального, «найкращого з кращих» результатів самоактуалізації особистості вчителя у відповідності до існуючих змін, що становить надійну гарантію проти професійного вигорання. Стійкість еко-парадигми з урахуванням впливу соціальних факторів виявляється у: 1) сформованості здатності особистості до правильного само-менеджменту; 2) сформованості здатності особистості до правильних висновків як інструментарію вчителя в протистоянні СПВ; 3) актуалізації та активації ресурсів на самозбереження особистості в її направленості на самореалізацію та самоідентичність. Динамічність процесів самотрансформації педагога має на увазі необхідність створення політики змін як «нової психології антивигорання». 

Біографія автора

В. М. Тесленко, Університет «КРОК»

Здобувач.

Посилання

Гиппенрейтер Ю.Б. Общаться с ребенком. Как? / Ю.Б. Гиппенрейтер. Москва : ЧеРо, Сфера, 2003. 203 с.

Бех І.Д. Психологічні джерела виховної майстерності [навчальний посібник] / І.Д. Бех. Київ: «Академвидав», 2009. 248 с.

Дмитриева А.А. Концептуализация интроспекции в философии нового времени (Рене Декарт, Джон Локк, Дэвид Юм) / А.А. Дмитриева // Вестник Московского университета. Серия 7 : Философия. – № 2. – М. : Издательство: «Московский государственный университет имени М. В. Ломоносова» Издательский Дом (типография), 2014. – С. 24-39.

Бернштейн Н.А. Биомеханика и физиология движений / Н.А. Бернштейн; Под редакцией В.П. Зинченко. – М. : Издательство «Институт практической психологии», Воронеж : НПО «МОДЭК», 1997. – 608 с.

Выготский Л.С. Собрание сочинений: в 6 т. [Текст]/Л.С.Выготский / Гл. ред. А.В. Запорожец. – М.: Педагогика, 1982–1984. Т. 4.

Лакан Ж. Имена-Отца / Жак Лакан; предисл. и общ. ред. Жак-Алэн Миллера ; [пер. с фр. Александра Черноглазова]. Москва : Гнозис, Логос, 2006. 160 с.

Реан А.А. Социальная педагогическая психология / А.А. Реан, Я.Л. Коломинский. СПб. : Издательство «Питер», 2000. 416 с.

Павлов И.П. Избранные труды / под ред. Э.А. Асратяна / И.П. Павлов. Мoсква: Издательство Академии педагогических наук РСФСР, 1951. 616 с.

Downloads

Опубліковано

2019-06-23

Як цитувати

Тесленко, В. М. (2019). Динамічні процеси як трансформація особистості педагога на шляху до «невигорання». Правничий вісник Університету «КРОК», (35), 177–185. вилучено із https://lbku.krok.edu.ua/index.php/krok-university-law-journal/article/view/236

Номер

Розділ

Розділ V. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПСИХОЛОГІЇ