Правозахисна діяльність Іллі Шрага

Автор(и)

Ключові слова:

адвокат, Російська імперія, суд, Чернігівська губернія, Ілля Шраг, українські землі

Анотація

У статті досліджується правозахисна діяльність відомого українського адвоката, громадського і суспільно-політичного діяча Іллі Шрага. На основі наукової літератури і джерельних матеріалів розкриваються чинники, що вплинули на становлення Іллі Шрага як адвоката. Простежується фахова діяльність правника в контексті суспільнополітичних процесів на українських землях в другій половині ХІХ – початку ХХ ст. Зазначається, що адвокат постійно надавав професійну допомогу населенню незалежно від його соціального стану, прагнучи максимально відстояти права людини в умовах панування
імперського режиму. Як фаховий юрист він досліджував правовий статус українського населення й українських земель. Відзначається, що І. Шраг у межах професійної діяльності повсякчас боровся за автономію українських земель і розширення прав українського народу. Високий рівень юридичної підготовки та значний практичний досвід діяча стали основоположними у процесі боротьби за самостійність Української держави та власне самовизначення. Відмічається, що І. Шраг постійно відстоював інтереси рідної мови. Він наголошував, що в українських населених пунктах суд повинен відбуватися українською мовою, і в будь-якому випадку українець не повинен страждати від її вживання в державних установах. До таких особистостей належить відомий адвокат Ілля Шраг, чия правозахисна діяльність відіграла помітну роль у забезпеченні прав і свобод українського населення у складі Російської імперії. Адвокат указав на забезпечення прав людини і на використання рідної мови у повсякденному житті як на побутовому, так і офіційному
рівнях. Відзначається, що знання, досвід і талант відомого адвоката використовувались не лише для отримання доходів, але для організації діяльності, яка не могла принести ні прибутку, ні слави, проте відповіла кодексу професійної честі чи стала корисною рідному народу. Потрібно зауважити, що українську мову І. Шраг вважав істинним атрибутом народності, так як саме у мові простежується історія самого народу. Саме у цьому ракурсі він вбачав конструкцію національного руху, оскільки серед інших рис національності мова займає першорядну роль.

Біографія автора

Т. В. Кінзерська, Університет «КРОК»

Аспірант кафедри державно-правових дисциплін.

Посилання

І. Л. Шраг: документи і матеріали. Упор. В. М. Шевченко, Т. П. Демченко, В. І. Онищенко. Чернігів, 1997. 166 с.

Демченко Т. П. Батько Шраг: монографія. Чернігів: РВК «Деснянська правда», 2008. 264 с.

Арнольд Марголін та Ілля Шраг: невідома сторінка українсько-єврейських взаємин. Свобода (Нью-Джерсі). 2004. 5 листоп.

Хижняков В. М. Чернігівська старовина / підготов. до друку і вступ. ст. О. Б. Коваленка, А. Л. Курданова, О. Я. Рахна. Чернігів: Десна Поліграф, 2016. 352 с.

Украинский вестник. Под редакцией М. А. Славинского и при ближайшем участии проф. М. С. Грушевского, проф. Д. Н. Овсянико-Куликовского и А. А. Русова. Санкт-Петербург, 1906. № 8 (9 июля). С. 557-620.

Адвокат Ілля Шраг – відомий і незнаний. Вісник Національної асоціації адвокатів України. 2017. № 6 (34). С. 62-64.

Скальський В. В. Адвокати – парламентарі Української Народної Республіки (1917–1918 рр.). Адвокатура України: історія та сучасність : збірник матеріалів Всеукраїнського круглого столу : (на пошану адвоката, президента Української Народної Республіки в екзилі Степана

Порфировича Витвицького), 24 листопада 2015 р., м. Львів. уклад. І. Б. Василик, І. С. Яковець. Київ : КВІЦ, 2015. С. 124-129.

Левченко І. К., Котляр О. А., Кухарук У. Р., Сморжевська О. О. Поняття «соборності» та «рідної мови» у контексті українського національного відродження (на прикладі світоглядів Олександра Кониського та Іллі Шрага) Іван Огієнко і сучасна наука та освіта: науковий збірник : серія історична / [редкол.: С. А. Копилов (гол. ред.), О. М. Завальнюк (відп. ред.) та ін.]. Кам’янець-Подільський: Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, 2018. Вип. ХІV. С. 145–154.

Зіневич Л. В. Мовозахисна діяльність Іллі Шрага. Культура слова. Київ: Вид. дім Дмитра Бураго, 2017. Вип. 86. С. 251–259.

Downloads

Опубліковано

2019-06-23

Як цитувати

Кінзерська, Т. В. (2019). Правозахисна діяльність Іллі Шрага. Правничий вісник Університету «КРОК», (35), 38–43. вилучено із https://lbku.krok.edu.ua/index.php/krok-university-law-journal/article/view/217

Номер

Розділ

Розділ I. ТЕОРІЯ ТА ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА